Mat, Recept

Pizzadeg utan jäst

Sugen på pizza? Det är ingen främmande känsla. Och vem kan förneka att pizza är en suverän rätt? Inte jag i alla fall. Då och då händer det att vi beställer pizza via OnlinePizza eftersom det finns superbilliga och goda pizzor där som tillfredsställer behovet. Men hemlagat är ändå bäst (nu ljuger jag bara för jag tycker Pizza Hut är lite för bra). Vi brukar alltid ha alla ingredienser som behövs för att få till en lyckad pizza och det är nog många som gör det då ost, mjöl, krossade tomater och topping är något man brukar ha bland råvarorna. Men vi har nästan aldrig jäst hemma. Så idag tänkte jag dela med mig av lösningen på detta problem – nämligen pizzadeg utan jäst. Den är inte lika magisk som den med jäst i, men den är fortfarande väldigt god och snabb!

Ingredienser:

  • 6 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vatten
  • ½ dl olja (gärna olivolja)

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör om med en gaffel för bästa effekt. Häll sedan i vätskorna.

DSC_0036

Knåda ihop allt till en deg. Är den för torr, tillsätt mer vatten. Är den för kletig, tillsätt mer mjöl. Kavla sedan ut degen på en plåt med bakplåtspapper så att den är relativt tunn, ungefär lite mindre än en cm i tjocklek.

DSC_0037

Smeta på valfri sås. Vi brukar blanda en halv förpackning krossade tomater, en matsked tomatpuré, en tesked oregano, ett kryddmått cayennepeppar och en tesked olivolja till en tomatsås som vi brer på.

DSC_0039

Därefter är det bara att häva på med ost. Vi gillar att bevara det så italienskt som möjligt och använder därför mozzarella. Tänk på att Arlas rivna mozzarella är den enda vegetariska som finns! Annars finns ju veganska varianter för de som föredrar det. När osten är på så kan man slänga på valfri topping. Vi brukar ha olika saker på varje hälft.

DSC_0040

Ställ sedan in plåten i ugnen i ungefär 18 minuter. Sen är det bara att skära upp och servera.

DSC_0044

Min käraste hade ananas, grön paprika och Astrid & Apornas veganska pepperoni på sin halva.

DSC_0046

Jag öste på med champinjoner och vegansk pepperoni på min halva.

DSC_0045

Överbliven pizza kan bevaras i kylskåp men frysning går bra med om man inte vill äta den inom en snar framtid. Detta recept avser fyra bitar trots allt. Hoppas ni gillar denna pizzadeg!

2 reaktioner på ”Pizzadeg utan jäst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *