Desserter, Recept

Äppelrosor

Inför tentor kan det underlätta att plugga tillsammans med vänner. När jag och min kompisar brukar befinna oss hemma hos mig för att studera brukar jag baka (egentligen bakar jag hela tiden). Idag ville jag ge mig på något lite mer vackert och fruktigt och därför blev det äppelrosor. Det var första gången jag gjorde dem så jag var inte helt säker på att det skulle bli bra, men det gick alldeles utmärkt. Dessa bakverk blev lyckade och jag är så nöjd så jag vill dela med mig av receptet. För övrigt så är dessa helt veganska beroende på vilken smördeg och marmelad man köper! Notera att bakverken inte är särskilt söta utan det är frukten man känner av mest. Vill man att det ska vara sött så kan socker tillsättas.

Ingredienser (6 stycken äppelrosor):

  • 1 stort eller 2 små äpplen
  • 2 tsk citronjuicekoncentrat eller saften från ½ citron
  • 1 ark avlångt smördeg
  • 1 ½ msk aprikosmarmelad
  • 2 tsk vatten
  • ½ – 1 tsk kanel

Börja med att dela äpplet i två halvor. Ta därefter bort kärnhuset. Skiva sedan äppelhalvorna i tunna skivor.

DSC_0027

Lägg alla skivor i en kastrull. Fyll sedan kastrullen med vatten så det täcker skivorna. Häll i citronjuice och låt det koka upp. Men det får inte koka för länge för då kan skivorna gå sönder. Koka tills de blir mjuka bara så att de kan böjas. Sila därefter av dem och låt dem svalna lite. Tycker man äpplena är för syrliga kan man ha i lite sirap eller socker i vattnet när det kokar men jag tycker det är bäst när det smakar frukt.

DSC_0028

Blanda aprikosmarmelad och lite vatten i en skål. Kör in detta i mikron i en halv minut och rör sedan om. Sätt även ugnen på 200 grader.

DSC_0029

Placera smördegsarket på ett mjölat bakbord och kavla ut det lite lätt. Dela sedan arket i 6 delar. Smeta på aprikosblandningen på varje del. Strö sedan lite kanel över. Vill man ha lite mer sötma kan man strö på socker också om man vill.

DSC_0030

Placera äppelskivor ovanpå varandra på varje del som på bilden nedanför. Skivorna ska sticka ut lite utanför smördegen men ändå vara på arket. En bit av remsan ska även lämnas tom så att den kan vikas upp när äpplena placerats. Tänk på att äppelskivorna ska placeras med den sida som har skal på utåt så att det är det som sticker ut.

DSC_0031

Ta tag i ena hörnet av varje remsa och rulla inåt så det blir en rulle. Rullen ska se ut som en liten ros ungefär. Försök att sluta remsorna genom att nypa lite i smördegsändarna tills de går ihop. Placera därefter rosorna i muffinsformar eller i en muffinsplåt. Detta gör så att rosorna inte faller isär ifall de nu skulle öppnas upp under gräddning.

DSC_0032

Ställ in plåten i ugnen i ungefär 20 minuter. Vill man få lite mer rostade kanter (äppelskalet blir mörkare) så kan man stänga av ugnen och låta rosorna stå kvar där i 20 minuter till. Sen är det bara att servera!

DSC_0033

Vill man få dem lite mer romantiska så kan man pudra dem med florsocker. Det sägs vara något väldigt sött och vackert. Men jag tycker dessa rosor redan är bedårande som de är. Hoppas ni gillar dessa vackra bakverk. De är väldigt lätta att göra och brukar imponera de flesta! Överblivna rosor kan förvaras i kylskåp och ätas kalla. Men vill man så kan man värma upp dem igen.

DSC_0034

2 reaktioner på ”Äppelrosor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *