Mat, Recept

Mexikansk soppa

Det mexikanska köket är ett utav de nyttigaste som finns och har rätt mycket veganskt att välja bland. Jag är inte en vegan men jag söker mig gärna till det och tycker att mexikansk mat är det bästa man kan välja då eftersom mycket där är grönsaksbaserat. Dessutom är det inte så mycket grädde i deras kultur som vi har här i Europa. Därav behövs inte så mycket syntetisk mat utan man kan göra läckra rätter på färska råvaror. En av mina favoriter från det mexikanska köket är den där veganska mexikanska soppan som alla fick lära sig att göra på hemkunskapen för tio år sen. Jag har givetvis uppgraderat min men den är fortfarande baserad på receptet ur den boken. Alla som haft den där gröna boken med rosa ränder på känner nog igen detta recept. För alla er andra så är det en kryddstark soppa som har linser och majs i sig. Det är en het rätt som sätter igång metabolismen ordentligt. Den innehåller en hel del proteiner och vitaminer. Dessutom känns den väldigt bra att äta när man är förkyld, vilket jag har råkat bli såhär lagom innan min tenta nu på lördag.

Ingredienser:

 • 6 dl vatten
 • 1 buljongtärning
 • 1 dl röda linser
 • 1 tsk paprikapulver
 • 2 krm cayennepeppar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 msk tomatpuré
 • ½ krm malen ingefära
 • 1 msk lökpulver eller 1 liten hackad gul lök
 • 1 tsk persilja
 • 2 dl majskorn

Börja med att koka upp linserna i vattnet tillsammans med buljongtärningen. Rör om lite då och då när det börjar koka så att buljongen löses upp.

DSC_0001

Efter ungefär 10 minuter bör linserna nästan vara klara och mjuka. Då ska cayennepeppar, paprika och tomatpuré tillsättas. Skiva även två vitlöksklyftor och tillsätt dem. Gillar man inte konsistensen av vitlök kan klyftorna pressas eller ersättas med 1 tsk vitlökspulver. Rör om så att det blir en röd soppa. Släng i resten av ingredienserna och låt det puttra en stund, ungefär någon minut men inte för länge för då skär allt sig (men det kan givetvis lösas genom att röra om igen).

DSC_0002

Sen är soppan klar och det är bara att servera. Ha gärna något gott bröd till. Hoppas det smakar bra!

DSC_0003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *