Desserter, Recept

Lönnsirapstårta

Idag fyller en av mina vänner år. Inför hennes kalas fick jag en tårtbeställning. Jag bestämde mig för att bygga ihop något som innehåller saker jag tycker är gott från olika tårtor till en ny sådan. Så det fick bli en lönnsirapstårta. Men det som skiljer denna från vanliga sådana är att den har en cream cheese frosting och marsipanrosor på sig. Så vill man bara ha en lönnsirapstårta kan man utesluta frosting och dekor, men jag gjorde inte det då frosting är väldigt gott och marsipanrosor är vackra. Jag ska ta med mig tårtan ikväll till kalaset och hoppas att den blir omtyckt. Själv så anser jag att den är riktigt läcker. Dock så var den lite svår att göra så detta är inget för nybörjare. Notera att jag bestämde mig för att ha frosting på tårtan väldigt sent och fick därför korrigera den, vilket skapade lite problem för mig i och med att jag fick springa och handla igen. Men var bestämd innan du börjar så ska allt gå bra!

Ingredienser:

 • 90 g pekannötter
 • 60 g rumsvarmt margarin
 • 1 dl ljust muscovadosocker
 • 1 dl lönnsirap
 • 2 ägg
 • 4 dl mjöl
 • ½ msk bakpulver
 • ½ tsk kanel
 • 1 1/4 dl mjölk
 • 3 äggvitor
 • 1 dl socker
 • ½ dl farinsocker
 • 150 g rumsvarmt margarin (till smörkräm)
 • 4 msk lönnsirap (till smörkräm)
 • 65 g rumsvarmt margarin (till frosting)
 • 265 g färskost
 • 2 dl florsocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1/4 dl lönnsirap (till frosting)
 • 1 tårtlock av marsipan (finns att köpa i alla livsmedelsbutiker i olika färger, jag valde vit)

Börja med att rosta nötterna. Var försiktig så de inte bränns, men det ska vara nästan på gränsen. Låt dem sedan svalna.

DSC_0025

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa därefter margarin och muscovadosocker fluffigt i en bunke.

DSC_0026

Häll i lönnsirap och vispa det till en smet. Det kan hända att det skär sig lite men det är ingen fara eftersom senare vispning kommer ändra på det.

DSC_0027

Lägg i äggen, ett i taget, och vispa efter varje ägg lagts i. Det ska bli lite halvskummigt.

DSC_0028

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll även i nötterna, men först ska de finhackas. Tillsätt allt detta i smeten och vispa till en trög smet som nästan liknar en deg.

DSC_0030

Allra sist ska mjölken i. Tillsätt den och vispa till en len smet. Fyll därefter tre formar som är smorda och bröade. Formarna ska vara ungefär 15 cm i diameter. Annars får man göra en stor kaka i en större form.

DSC_0031

Ställ sedan in formarna i nedre delen av ugnen i 20 minuter ungefär. Kolla lite tidigare också med provsticka. När kakorna är klara ska de svalna helt innan de tas ut ur formarna. Under tiden är det bra att göra smörkrämen som ska emellan lagren.

Häll upp äggvitor, socker och farinsocker i en skål som tål värme. Placera denna skål i vattenbad och vispa runt i den med en handvisp. Håll på tills allt socker lösts upp och blandningen blivit någorlunda varm. Den får absolut inte koka!

DSC_0032

Flytta över vätskan i en vispskål och vispa med elvisp så att det blir en marängssmet. Det tar väldigt lång tid då smeten är varm. För mig tog det tio minuter med elvisp på max hastighet. En marängssmet ska inte trilla ut om skålen vänds upp och ner. Luta på skålen lite för att se om blandningen rör på sig. Gör den det ska man fortsätta vispa. Tillsätt därefter margarinet och vispa lite till. Om det skär sig så kan det bero på temperaturen. Är det för varmt ska den in i kylskåp. Är den för kall ska den ner i vattenbad igen. Sen får man vispa igen. Smeten ska vara så len som möjligt nämligen. När rätt konsistens har uppnåtts, tillsätt sirapen och vispa smörkrämen en sista gång.

DSC_0033

Lägg upp tårtbottnar på ett fat med smörkräm emellan. Ska man bara göra en lönnsirapstårta är det bäst att spritsa ut smörkrämen så det ser vackert ut. Ska man täcka tårtan är det bara att bre på. Jag hade tänkt spritsa vilket jag gjorde i början. Hade också tänkt ha ett lager längst upp på tårtan men ändrade mig i sista sekund och skrapade bort det från toppen. Därför ser min tårta lite konstig ut på bilden nedanför. Ställ tårtan i kylen när smörkrämen satts på och tårtan byggts ihop så att smörkrämen sätter sig ordentligt.

DSC_0037

Under tiden tårtan står i kylen kan frostingen förberedas. Vispa ihop margarin, färskost, florsocker och lite lönnsirap i en skål tills det blir krämigt och lent. Det ska vara relativt drygt eftersom den ska vara bredbar.

DSC_0038

Täck sedan tårtan med frosting. Använd paletter för att jämna ut det. Jag ville ha en lantlig känsla och gjorde ett mer “slarvigt” upplägg där man kan se spateldragen. De som vill kan givetvis göra den helt plan.

DSC_0039

Sist men inte minst ska tårtan dekoreras. De flesta älskar marsipan så jag valde att göra marsipanrosor. Det går bra med andra färger, men jag valde vitt. Köp ett färdigt tårtlock gjort i marsipan. Skär sedan ut små cirklar ut det. Varje ros ska ha fem cirklar. Använd ett burklock eller pepparkaksform för att få en perfekt cirkel.

Platta till varje cirkel runt kanterna så den blir lite ojämn och tunn, nästan som ett riktigt blad. Rulla därefter ett blad till en rulle. Vik ner kanterna lite på ena sidan, inte alla kanter, bara de yttersta.

DSC_0034

Ta en ny tillplattad cirkel och rulla den runt den första rullen och vik ner de yttersta kanterna på det. Upprepa processen några gånger. Det ska som sagt vara fem blad per ros. Skär sedan av botten av rosen så den blir platt och stadig.

DSC_0036

Lägg rosorna på toppen av tårtan i mån av plats. Har man för många rosor kan de förvaras i kylskåp till något annat i ett par dagar. Jag använde hela tårtlocket så det blir inga rosor över för min del.

DSC_0041

Sen är tårtan färdig!

DSC_0040

Förvara tårtan i kylskåp helst om det blir några bitar över. Visst är den vacker? Hoppas gästerna och födelsedagsbarnet tycker den smakar gott! Själv vet jag redan att den sitter som en smäck!

DSC_0042

2 reaktioner på ”Lönnsirapstårta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *