Desserter, Recept

Amerikanska pannkakor

Pannkakor har inget tydligt ursprung då det ätits i många länder långt innan man började spara historia. Men vissa varianter som tillkommit senare, eller bara äts vid vissa platser är ändå enkla att spåra, som t.ex. amerikanska pannkakor. Dessa har man ju alltid sett på film. Dessutom ingår de i den traditionella frukosten man äter i USA tillsammans med bacon och ägg. Jag ska åka iväg snart och vill därför tömma kylskåpet på mat. Hade ett ägg liggandes där så jag funderade kring vad man kan göra av det – och då fick det bli amerikanska pannkakor. Jag gillar fortfarande tunna pannkakor mer, men dessa är betydligt snabbare och är goda de med. Så idag delar jag med mig av mitt recept på amerikanska pannkakor. Tänk på att dessa är tjocka och små till skillnad från de vi är vana vid i Sverige. De är ungefär som tjocka plättar.

Ingredienser:

  • 2 ½ dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ägg

Börja med att blanda de torra ingredienserna. Rör om så sockret blandas med mjölet ordentligt. Sen är det bara att hälla i mjölk och ett ägg och vispa raskt ihop till en smet. Gillar man inte socker kan man ha i en matsked honung istället och en tesked extra mjöl.

DSC_0009

Tänk på att det är bakpulver i smeten som kan reagera i rumstemperatur. Så denna smet kan inte förvaras i kyl till senare. Man ska alltså steka pannkakorna meddetsamma.

Klicka ut lite smet i en stekpanna (med matfett på). De traditionella pannkakorna är runda. Mina är ganska mycket ur form, men det beror på mitt val av stekpanna. Bästa pannkakorna får man i en stekpanna gjord av järn. Jag skulle säga att 2 – 3 msk smet räcker till varje pannkaka.

DSC_0010

Så fort kanterna blir tjocka och slutar vara rinniga så ska pannkakorna vändas. Det dyker också upp lite små bubblor i smeten när de ska vändas. Dessa pannkakor är enkla att vända. Bara att använda stekspade! Då de är tjocka faller de inte isär så lätt.

DSC_0011

Tänk på att när de vänts ska de bara stekas några sekunder och inte alls lika länge som den första sidan. Sen är det bara att stapla dem på hög och servera.

DSC_0014

Traditionellt sätt att äta dem på är tillsammans med lönnsirap och en klick smör på som får smälta.

DSC_0013

Men amerikansk mat behöver inte vara onyttig som många gillar att påstå. Det blir vad man gör det till. Jag gillar att ha mina pannkakor med banan och blåbär. Dessutom kan man byta ut en viss mängd av mjölet mot fullkornsmjöl eller i princip vilken annan mjölsort som helst! Hoppas ni gillar dem!

DSC_0012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *