Mat, Recept

Taylor Teriyaki

Min vän Nicholas har tidigare nämnt att han är rätt stolt över sin teriyaki. För er som inte vet så är teriyaki en rätt som har sitt ursprung i Japan. Det är oftast något stycke kött som styckats eller strimlats och badats i marinad – och det är denna marinad som gör teriyakin. Det är en soja- och ingefärabaserad sås som är lite kryddstark men också lite smått söt. Nicke gav mig instruktioner till rätten och jag modifierade den lite eftersom jag är vegetarian. Jag provade rätten idag och för första gången kan jag säga att jag gillar teriyaki som jag själv lagat!

Ingredienser:

  • 2 – 3 msk sesamolja
  • 150 g quornbitar
  • 5 stora champinjoner
  • 75 g sockerärtor
  • 1 3/4 dl teriyakisås

Eftersom quornbitar är frysta så börjar jag med dem. Stek dem i sesamolja på medelvärme tills de blir genomvarma.

DSC_0015

Man kan givetvis använda andra grönsaker än de jag valt men tänk på att ha i dem i rätt ordning. Jag gillar att ha mjuka champinjoner i mina grytor och tillsätter dem därför tidigt. Tillsätt champinjonerna, skurna i tjocka skivor och stek med quorn tills de fått lite färg.

DSC_0016

När champinjonerna är genomvarma, släng i sockerärtor eller andra grönsaker. De grönsaker som tillsätts sist kommer ha mer tuggmotstånd. Jag gillar krispiga sockerärtor och lägger därför i dem sist.

DSC_0017

När även sockerärtorna är genomvarma så är det bara att hälla på såsen. Rör om ordentligt så att allt marineras. Sen ska grytan stå och puttra i några minuter på svag värme. Jag lämnade min på plattan i 10 minuter.

DSC_0018

Sen är det bara att servera med nykokt ris, gärna vitt och asiatiskt.

DSC_0019

Hoppas ni gillar denna smarriga gryta. Jag tycker den var väldigt god så jag får tacka Nicke för detta underbara recept. Nu lär jag aldrig köpa teriyaki ute i alla fall!

DSC_0020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *