Nu har jag skrivit om cheesecake ett antal gånger, men det är svårt att tröttna på detta mästerverk. Dessutom går den att variera så det blir väldigt många recept på denna kaka och söker man efter dem så finns det inget slut. Som vanligt brukar jag och min pojkvän fira i slutet av varje månad genom att baka. Han är en chokladfantast och jag gillar cheesecake. Vad blir resultatet? En chokladcheesecake! Detta är en enkel cheesecake som man kan ha lite frukt och bär till. Vill man ha en lyxig variant kan man även strö över riven choklad. Men jag delar endast med mig av grundreceptet för kakan. Garneringen får ni läsare ta tag i själva för alla tycker olika om vad som passar till choklad. Själva kakan i sig är som vilken annan cheesecake som helst men den har kakbotten gjord av chocolate chip cookies istället för digestivekex så den är en aning sötare än vanligt. Men det finns kaffe i kakan också som balanserar ut det.
Ingredienser:
- 250 g chocolate chip cookies
- 75 g rumsvarmt margarin
- 200 g mörk blockchoklad
- 400 g färskost
- 2 dl creme fraiche
- 1 dl socker
- 2 ägg
- ½ dl starkt kaffe
Klä botten av en springform i bakplåtspapper. Utifall formen läcker (utför ett läcktest innan du börjar), klä den i två lager aluminiumfolie. Sätt därefter ugnen på 175 grader.
Mosa kakorna, helst i en matberedare för att få dem så smuliga som möjligt. Blanda smulorna med det mjuka margarinet till en slags deg. Tänk på att man kan få ont i fingrarna om man blandar med händerna då kakorna kan vara hårda. Tryck ut degen i formen, så platt och jämnt som möjligt. Ställ sedan in formen i kylskåpet.
Medan botten står i kylen och sätter sig ordentligt ska fyllningen göras. Vispa färskost och creme fraiche i en stor bunke till en vit och tjock kräm. Smält även blockchokladen i vattenbad under tiden.
Tillsätt kaffet och den smälta chokladen i smeten och vispa ihop det hela tills det blir jämnt och lent. Tänk på att kaffet inte får vara varmt för då kan det skära sig.
Vispa ägg och socker i en separat skål. Vispa tills sockret lösts upp och det har bildats lite skum.
Häll i äggsmeten i den andra och rör ihop allt så att det blandas ordentligt. Ta sedan ut formen ur kylskåpet och häll smeten i den. Lyft formen en centimeter och släpp den på bänken igen. Gör detta några gånger så att smeten jämnar ut sig och luftbubblorna slås ut.
Ställ formen i nedre delen av ugnen och grädda den i en halvtimme, eventuellt lite till. Kakan ska vara lös i mitten när den är klar men kanterna ska vara stabila och stadiga. Låt kakan svalna i rumstemperatur tills formen är sval nog att ta i. Sen ska kakan ställas in i kylskåpet i minst 4 timmar så att den stelnar helt och hållet. Därefter är det bara att ta ut den, lossa på kanterna till springformen och garnera den. Sen är det bara att servera!
Denna enkla cheesecake är så god! Hoppas ni gillar den!