Desserter, Recept

Chokladcheesecake

Nu har jag skrivit om cheesecake ett antal gånger, men det är svårt att tröttna på detta mästerverk. Dessutom går den att variera så det blir väldigt många recept på denna kaka och söker man efter dem så finns det inget slut. Som vanligt brukar jag och min pojkvän fira i slutet av varje månad genom att baka. Han är en chokladfantast och jag gillar cheesecake. Vad blir resultatet? En chokladcheesecake! Detta är en enkel cheesecake som man kan ha lite frukt och bär till. Vill man ha en lyxig variant kan man även strö över riven choklad. Men jag delar endast med mig av grundreceptet för kakan. Garneringen får ni läsare ta tag i själva för alla tycker olika om vad som passar till choklad. Själva kakan i sig är som vilken annan cheesecake som helst men den har kakbotten gjord av chocolate chip cookies istället för digestivekex så den är en aning sötare än vanligt. Men det finns kaffe i kakan också som balanserar ut det.

Ingredienser:

  • 250 g chocolate chip cookies
  • 75 g rumsvarmt margarin
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 400 g färskost
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • ½ dl starkt kaffe

Klä botten av en springform i bakplåtspapper. Utifall formen läcker (utför ett läcktest innan du börjar), klä den i två lager aluminiumfolie. Sätt därefter ugnen på 175 grader.

DSC_0001

Mosa kakorna, helst i en matberedare för att få dem så smuliga som möjligt. Blanda smulorna med det mjuka margarinet till en slags deg. Tänk på att man kan få ont i fingrarna om man blandar med händerna då kakorna kan vara hårda. Tryck ut degen i formen, så platt och jämnt som möjligt. Ställ sedan in formen i kylskåpet.

DSC_0002

Medan botten står i kylen och sätter sig ordentligt ska fyllningen göras. Vispa färskost och creme fraiche i en stor bunke till en vit och tjock kräm. Smält även blockchokladen i vattenbad under tiden.

DSC_0003

Tillsätt kaffet och den smälta chokladen i smeten och vispa ihop det hela tills det blir jämnt och lent. Tänk på att kaffet inte får vara varmt för då kan det skära sig.

DSC_0004

Vispa ägg och socker i en separat skål. Vispa tills sockret lösts upp och det har bildats lite skum.

DSC_0005

Häll i äggsmeten i den andra och rör ihop allt så att det blandas ordentligt. Ta sedan ut formen ur kylskåpet och häll smeten i den. Lyft formen en centimeter och släpp den på bänken igen. Gör detta några gånger så att smeten jämnar ut sig och luftbubblorna slås ut.

DSC_0006

Ställ formen i nedre delen av ugnen och grädda den i en halvtimme, eventuellt lite till. Kakan ska vara lös i mitten när den är klar men kanterna ska vara stabila och stadiga. Låt kakan svalna i rumstemperatur tills formen är sval nog att ta i. Sen ska kakan ställas in i kylskåpet i minst 4 timmar så att den stelnar helt och hållet. Därefter är det bara att ta ut den, lossa på kanterna till springformen och garnera den. Sen är det bara att servera!

DSC_0007

Denna enkla cheesecake är så god! Hoppas ni gillar den!

DSC_0008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *