Mat, Tips

Saftiga Quornfiléer

De flesta vegetarianer har nog stött på märket Quorn någon gång, i alla fall de som är lakto-ovo-vegetarianer (vilket jag är). Många av de som jag diskuterat med har alla enats om att Quorn gör för torra produkter. Deras bitar är suveräna då de mjuknar i grytor. Men de övriga varorna i sortimentet är lite svårare att hantera. Sist jag bjöd en vän på Quorns filéer blev hon helt paff. För första gången smakade hon en saftig quornfilé. Då slog tanken mig att det är rätt många som kanske inte vet hur man får till dem. De flesta tillreder ju dessa på samma sätt som man gör med en vanlig köttfilé. Så idag tänkte jag skriva ett tips om hur man får till en saftig och god quornfilé. Det är så enkelt att man trillar av stolen!

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att lägga upp de frysta filéerna på en tallrik. Värm dem i mikron ungefär en minut så att de blir lite mjuka men inte varma. Under tiden de värms, blanda valfri olja med kryddor och lite vatten – en marinad alltså.

Ta upp ett ark aluminiumfolie och pensla lite marinad på det. Lägg filéerna på den penslade biten och pensla dem med marinaden. Den marinad som blir över kan man hälla över filéerna.

DSC_0001

Vik upp folien runt filéerna så att det blir som ett litet paket där inget läcker. Ställ in dem i mitten av ugnen i ungefär en kvart. Sen är det bara att ta ut dem och servera. Var försiktig när du öppnar upp aluminiumfolieknytet eftersom det kan ånga varmt på fingrarna.

DSC_0002

På detta sätt får man kryddiga och saftiga quornfiléer. Tricket med att använda både mikro och ugn är att man inte torkar ut filéerna. Om man värmer dem i mikro först så blir de mjuka och behöver inte vara i ugnen för länge. Värms de i ugnen hela tiden så rostas de torra istället. Folieknytet hjälper vätskan i marinaden att verkligen sätta sig i filén. Smidigt va? Nu är nog inte dessa filéer så tråkiga längre. Och detta trick funkar med vilken marinad som helst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *