Mat, Recept, Tips

One-pot pasta

Något som är rätt trendigt nu bland latmaskar är “one-pot pasta”. Själva namnet syftar på en kastrull pasta och det är precis vad det är. Dessa rätter är väldigt enkla och smidiga; de tar knappt någon tid. Poängen är helt enkelt att få ihop en hel rätt i en kastrull utan någon ansträngning. Man bara slänger i lite av det man tycker om, pasta och lite vätska. Sen får det koka upp. När vätskan nästan är borta och rätten fått en krämig konsistens så är det bara att röra om ordentligt och servera. Man får minimal disk och en väldigt charmig rätt som går att variera så oändligt mycket. Så detta är inte bara ett receptinlägg utan även ett tips till de dagar då man vill slänga ihop lite saker som finns hemma men inte vet hur. Den varianten jag gillar mest är en som innehåller saker jag oftast har hemma. Dessutom är den vegansk. Dock brukar jag ha lite riven ost på när rätten är färdig men den kan ju uteslutas eller bytas ut mot en vegansk ost.

Ingredienser:

 • 1 buljongtärning
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 liten hackad gul lök eller 1 msk lökpulver
 • 2 pressade vitlöksklyftor eller 2 krm vitlökspulver
 • 1 krm cayennepeppar
 • 2 krm chilipulver
 • 2 tsk tomatpuré
 • 5 kulor fryst spenat eller 1 dl spenat
 • 2 portioner valfri pasta
 • 1/4 dl röda linser
 • 1 stor riven morot
 • 1 tsk persilja
 • 1 dl hackade soltorkade tomater

Släng i allt i en gryta eller kastrull som är rymlig. Täck sedan med ½ liter vatten eller tills allt täcks.

DSC_0011

Låt allt koka upp. När det börjar koka, sänk värmen så att innehåller får puttra istället. Om det kokar kan det hända att det bränns och man får tillsätta mer vatten – vilket i sin tur gör rätten väldigt vattnig. Får den puttra så tjocknar såsen istället och blir krämig. Sätt gärna på ett lock på glänt så att ångan delvis stannar kvar. Detta gör så att man inte behöver vara närvarande så mycket i och med att pastan inte lär torka ut lika lätt då.

När det knappt finns någon vätska kvar (men ändå lite) så är det bara att röra om ordentligt så att det blandas och inte bildar några oönskade klumpar någonstans.

DSC_0012

Sen är det bara att servera, gärna med riven ost på. Visst är detta en smidig rätt? Man kan i princip ha i vad som helst så länge det är något man gillar att ha med pasta. Och detta fungerar med alla sorters pasta så spaghetti är inget måste även om det är den vanligaste typen som används. Hoppas ni gillar detta!

DSC_0013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *