Desserter, Recept

Chokladfroyo

En “froyo” är en benämning som började som slang men har numera blivit acceptabelt då det är enklare än att säga “frozen yoghurt” vilket det står för. Fryst yoghurt, eller yoghurtsglass har blivit rätt populär i Sverige i och med kaloritrender och fokus på hälsa. Glass är aldrig nyttig, men den som är yoghurtsbaserad är i alla fall ett bättre val. Jag som brukar äta yoghurt rätt ofta tänkte att det ändå var dags att ge sig på en froyo, men jag ville smaksätta den och valde därför chokladsmak. Vill man så kan man byta ut kakaon i receptet mot frukt eller annan smak. Jag använde mig även av agavesirap men man kan använda honung, sirap eller socker om man nu önskar det.

Ingredienser:

  • 2 ½ dl turkisk eller grekisk yoghurt (det ska vara fet yoghurt)
  • 2 msk agavesirap eller ½ dl socker/sirap eller 5 msk honung
  • 2 ½ msk kakao

Vispa allt till en slät smet. Sen är det bara att köra allt i glassmaskin. Svårare än så är det inte!

DSC_0012

Froyo serveras ofta som mjukglass, därför behöver inte glassen ställas in i frysen efter att den varit i glassmaskinen. Men vill man kunna skopa upp kulor så bör den frysas i minst två timmar. Annars är det bara att njuta av den som den är tillsammans med god frukt!

DSC_0016

Första gången jag gjorde denna glass så använde jag vanlig lättyoghurt och jag kan lova er att det inte var gott. Grejen med froyo är att yoghurten inte är syrlig och smakar som vanlig glass. Därför är det viktigt att ha fetare yoghurt. Vill man ha en lättare variant får man blanda den med mjölk så man slipper syrlighet. Men gillar man stark yoghurtsmak så funkar vilken yoghurt som helst. Hoppas ni gillar detta enkla recept!

1 reaktion på ”Chokladfroyo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *