Mat, Recept

Kålsoppa

Jag har fortfarande inte lyckats bli av med hela vitkålen än. Det finns lite kvar. Har ändå successivt blivit av med det mesta genom att fortsätta med svensk husmanskost. En av rätterna som är väldigt populär här i Sverige är kålsoppa. Det är en smarrig soppa som är väldigt mild men ändå smakrik. Den är billig då den innehåller rotfrukter och kål. Det krävs inte så mycket kryddor. En portion kostar mindre än 10 kr så för en student är detta utmärkt. Traditionell kålsoppa innehåller dock fläskkött men i och med att vi är vegetarianer så har jag bytt ut köttet mot kikärtor för att kunna ha en proteinkälla. Därför blir denna soppan vegansk! Jag tycker kålsoppa funkar varje dag. Man behöver inte göra så mycket och den är väldigt lättlagad.

Ingredienser:

  • 2 lagerblad
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 buljongtärning
  • 200 – 250 g vitkål
  • 2 potatisar
  • 1 stor morot
  • 1 dl kikärtor
  • 1 tsk persilja

Skala och skär rotfrukterna i bitar. Häll därefter upp någonting mellan en halv och en hel liter vatten i en stor kastrull. Det ska vara tillräckligt för att täcka innehållet i soppan. Släng i buljongtärningen och lagerbladen i vattnet och koka upp. Tillsätt även svartpeppar. Hacka vitkålen under tiden.

DSC_0001

När det börjat koka, sänk värmen till medeltemperatur och rör om så att buljongen löses upp. Tillsätt därefter kikärtorna, rotfrukterna och vitkålen. Sätt ett lock på och låt det koka i minst 20 minuter. Jag tycker 25 minuter blir perfekt men soppan är i princip klar när potatisen är kokt. Men ju längre den kokar desto mer kålsmak får den. Tänk på att inte koka mer än 40 minuter för då blir potatisen förstörd.

DSC_0002

Strö över lite persilja och rör om lite lätt. Sen är soppan klar!

DSC_0003

Sen är det bara att servera, gärna med en god macka till. Hoppas ni gillar denna soppan! Glöm bara inte att fiska upp lagerbladen innan servering för de är bara en smakgivare. Man kan givetvis äta dem men de är nog inte så goda.

DSC_0004

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *