Mat, Recept

Sambalgryta

Nu när jag räknar kalorier i maten har jag även blivit väldigt förtjust i grytor. De är så enkla att göra och kan vara väldigt nyttiga. Jag använder ju mig av Milda Mat Extra Lätt & Fyllig istället för grädde som är väldigt fettsnål. Den innehåller mindre kalorier än vad vanlig mellanmjölk gör så det är en väldigt bra produkt att köpa om man vill byta ut grädden i maten. Dessutom har jag börjat laga väldigt kryddstark mat då det har sina fördelar. Så jag hoppas ni inte tröttnar på att läsa här för att det dyker upp lite hälsosammare rätter då och då.

Dagens recept är en gryta som jag verkligen gillar. Den är mustig och stark. Om man tycker den är för stark får man ändra mängderna av ingredienserna. Det är en sambalgryta som innehåller den titulära kryddpastan sambal. Bara en gnutta av denna pasta kan vara otroligt stark så börja försiktigt om du inte är van vid stark mat. Rätten känns väldigt asiatisk i och med kryddan fast den är ändå rätt krämig och svensk. Grönsakerna i den är inte särskilt asiatiska. Man kan givetvis byta ut dem, men när jag gör den så blir det mitt sätt.

Ingredienser:

  • 1 buljongtärning
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 150 g quornbitar
  • 5 medelstora champinjoner
  • 1 dl majskorn
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 krm malen ingefära
  • 1 1/4 dl matgrädde
  • 30 g ruccola (ungefär 1 dl)

Häll upp 2 dl vatten i en stekpanna. Släng i vitlöken, buljongen och quornbitarna. Detta är ett sätt att undvika stekning; istället ångas quornbitarna tills de blir genomvarma. Sätt plattan på högsta värme tills det börjar koka. Sänk då omedelbart till låg värme. Sätt gärna ett lock över. Medan allt ångar är det bra att skära champinjonerna i bitar.

DSC_0013

När allt är genomvarmt och buljongen lösts upp, tillsätt sambal, ingefära, majs och champinjoner. Rör om ordentligt så att allt blandas. Låt det puttra en stund tills champinjonerna är genomvarma. Om det är för lite vatten i grytan så kan det tillsättas med en halv deciliter i taget.

DSC_0014

Tillsätt sist grädden och ruccolan. Rör om och se till så att ruccolan dränks i sås och inte flyter omkring på toppen. Låt inte grytan puttra för länge om du vill ha kvar krispigheten i ruccolan för den blir mjuk efter ett tag. Jag skulle säga att två minuter räcker, sen är grytan klar.

DSC_0015

Sen är det bara att servera grytan till ris, couscous eller bulgur. Jag valde couscous för det är något jag alltid har hemma nuförtiden! Visst är grytan läcker?

DSC_0016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *