Mat, Recept

Hummus

I vegankretsar så har nog de flesta stött på hummus. Det är en kikärtsröra med ursprung i Mellanöstern, främst Libanon. Hummus äts ofta som meze, d.v.s. plockmat (man har någon basmat som ris eller bulgur och sen flera små rätter till). I de flesta moderna libanesiska restauranger idag finns detta som alternativ. Det säljs även i vanliga livsmedelsbutiker. Röran kan användas som sås, tillbehör eller pålägg och lite annat. Det som gör hummus så speciellt är att det innehåller en kryddpasta som heter tahini. Även denna pastan säljs i vanliga butiker. Det är en nötig pasta som innehåller sesamfrön. Den ger hummusen sin traditionella smak.

En annan kul grej med hummus är att det faller under kategorin raw food som också är väldigt trendig. Raw food är populärt bland vissa i och med att en del anser att ju råare maten är, desto mer vitaminer får man ut av den. Det stämmer dock inte för alla matvaror och därför får man vara varsam. Fast med hummus så spelar det ingen roll då det är till mestadels protein. Så detta är ett väldigt bra sätt att få i sig proteiner som vegan då rätten är helt vegetabilisk.

Ingredienser:

  • 1 ½ dl kikärtor
  • 1 msk tahini
  • 1 msk olivolja
  • 1 skvätt saft från citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk spiskummin

Släng i alla ingredienser i en mixer. Tillsätt lite salt efter smak om så önskas. Tänk på att hummusen kan bli väldigt trög och därför är det bra att tillsätta lite vatten. Ska man däremot ha det som pålägg är det bra med en tjockare variant. Då min mixer inte funkar utan en viss mängd vätska så fick jag ha i 1 dl vatten också.

DSC_0007

Mixa allt till en slät och mjuk smet som är klumpfri. Lyft på mixern och skaka till den lite då och då så att bitar sjunker ner mot bladen ifall det nu finns några.

DSC_0008

Sen är det bara att servera denna krämiga röra. Den är traditionellt oftast kall men den kan värmas också, men gör det försiktigt då det kan torka ut röran.

DSC_0009

Hummus i sig smakar inte så mycket, men det är ändå något väldigt uppskattat. Man kan såklart krydda det med andra smaker också för att få lite sting på det hela. Men hummus gör sig bäst när det äts tillsammans med något annat tycker jag. Hoppas ni gillar detta recept!

DSC_0010

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *