De flesta tänker nog på pasta eller pizza när man talar om italiensk mat. Men det finns så mycket mer än bara vetebaserade rätter därifrån. Risotto är en väldigt vanligt förekommande rätt som de flesta i Sverige känner till; den är italiensk. Jag tycker om risotto väldigt mycket. Det är en rätt som innehåller många saker jag tycker om, bl.a. ost, svamp och buljongsmak. Traditionellt så brukar man använda arborioris till risotto men det funkar även med annan typ av ris. Dessutom används vitt vin i rätten, men det går lika bra utan. Grönsakerna i risotton kan variera eftersom det är en smaksak. En del har i grädde, en del kör utan. Här kommer i alla fall mitt recept på en krämig risotto som jag fullkomligt älskar!
Ingredienser:
- 2 portioner ris
- 1 buljongtärning
- 1 ½ msk olivolja
- 6 medelstora svampar av valfri sort, blanda gärna
- 1 dl finhackad vitkål
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 hackad gul lök
- 2 krm malen muskotnöt
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk basilika
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 dl riven ost
Skölj riset ordentligt. Koka sedan upp det i väldigt lite vatten tillsammans med buljongtärningen. Ha hellre i för lite vatten så mer kan tillsättas än för mycket.
Stek svamparna, löken, vitlöken och vitkålen i lite olivolja. Ha det inte på för hög värme då svamp bränns lätt.
Tillsätt muskotnöt, svartpeppar, basilika och grädde i stekpannan och rör om så att allt blandas. Sänk värmen till det lägsta möjliga och låt allt bli genomvarmt.
När riset är klart och nästan all vätska är borta, häll ner det i stekpannan. Tillsätt den rivna osten gradvis så att inte allt åker ner på en gång. Rör om emellan så att osten smälter. Rör om konstant tills osten är i.
Låt risotton stå på värmen tills den blir så krämig som du vill ha den eftersom det möjligtvis kan vara lite vätska kvar. Sen är det bara att servera den. Supergott, eller hur? Detta är ingen traditionell risotto eftersom jag använder annorlunda ingredienser, men principen är densamma. Hoppas det smakar!