Mat, Recept

Saftigt stekpannebröd

Stekpannebröd är något jag inte kan tröttna på. De är tunna och har en lite mjölig yta. De funkar perfekt till alla mål och alla sorters rätter. Jag som har föräldrar från södra Asien är rätt van vid flatbröd som t.ex. chapati där man skopar upp grytan med brödet. Men även i Mellanöstern äts denna typ av bröd rätt ofta på samma sätt. Men många stekpannebröd är ofta rätt torra just för att de används som komplement till grytor. Jag gillar saftiga bröd och experimenterade lite med olika sorters flatbröd tills jag fick fram ett bröd som funkar till allt men ändå är saftigt. Och jag tyckte om det så mycket så jag vill dela med mig av ett recept på mitt saftiga stekpannebröd.

Ingredienser (4 bröd):

  • 2 ½ dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 krm fänkål (går att skippa)
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/4 dl turkisk yoghurt

Börja med att blanda alla torra ingredienser i en bunke med hjälp av en gaffel.

DSC_0001

Tillsätt olja och yoghurt och knåda ihop det hela till en deg. Behövs mer vätska så kan man tillsätta lite vatten. Om det är tvärtom så är det mjöl som behövs. Dela upp degen i fyra lika stora klumpar.

DSC_0002

Kavla ut varje klump till en någorlunda rund platta som är ganska tunn, max en halv centimeter tjock.

DSC_0003

Stek plattorna i en stekpanna utan något matfett i på högsta värme. Tack vare bakpulvret lär brödet bli tjockt och klart snabbt. Det tar ungefär 20 sekunder på varje sida för bröden. De ska få fina bruna partier och eventuellt brännas lite.

DSC_0004

Sen är bröden färdiga att serveras. Ät dem direkt då de är varma och saftiga. De funkar till frukost men även till en god soppa eller gryta.

DSC_0013

Hoppas ni gillar dessa bröd! Har man inte turkisk yoghurt kan man byta ut mot annan yoghurt fast då får man ta lite mindre av det för det kan bli lite rinnigt annars. Men de blir kalas oavsett vad för de är så goda!

DSC_0011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *