Desserter, Recept

Schackrutor

Nu har det varit dött här ett tag igen och det beror på att jag har väldigt mycket grupparbete i skolan just nu. Nästa vecka ska två stora arbeten presenteras så jag har valt att prioritera dessa saker. Men idag har jag ändå lite tid att skriva ett recept då ett arbete i princip är färdigt. Receptet är lite juligt, men ändå inte. Jag själv skulle kalla det mer lämpligt för presenter än just jul. Men i år så stannar vi i Sverige under julen för vi får ju en katt nu på lördag. Därför skickar vi julklappar istället och en av julklapparna var hembakat. Vad är då lämpligare än småkakor? Dessa kakor håller länge och är alltid uppskattade. Då min pojkväns familj är chokladentusiaster så fick det bli schackrutor som är till hälften choklad och hälften vanilj. Dessutom är de veganska! De är väldigt fina att titta på också. De som kollar på anime mycket vet att dessa kakor är vanliga att ge i present under alla hjärtans dag också!

Ingredienser (2 plåtar):

  • 200 g rumsvarmt margarin
  • 1 dl socker
  • 4 ½ dl mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Blanda samman margarinet och sockret. Använd gärna en elvisp för det underlättar mycket. Det ska bli lite lätt fluffigt men inte helt smetigt.

DSC_0039

Tillsätt mjöl och knåda in det eller fortsätt med elvispen. Det ska bli en smulig blandning.

DSC_0041

Dela upp smulblandningen i två skålar. Knåda ihop dem och se om det går att forma något med dem. Om inte, prova att tillsätta någon form av vätska. För mig gick det dåligt i början men så fuktade jag händerna bara så blev det perfekt!

DSC_0042

Lägg vaniljsocker i den ena skålen och kakao i den andra så du har två färger på degarna. Blanda samman allt så att det blir en slät deg i varje skål. Dela därefter upp varje deg i två delar så att du har två bruna och två vita.

Lägg upp en vit och en brun del på ett bakbord. Kavla ut dem till två långa bit, ungefär 30 cm. Använd sedan smörknivar eller liknande för att platta till dem jämt och fint. Pressa samman längderna så att det inte blir något mellanrum emellan. Det är svårt att få dem perfekta och raka. Man kan använda fingrarna med om man vill eller saknar smörknivar, men det viktiga är att längderna sitter ihop.

DSC_0045

Upprepa den senaste processen fast med den färgerna på motsatt sida. Placera sedan dessa längder ovanpå de tidigare.Pressa igen med smörknivar så att alla fyra längder sitter ihop ordentligt.

DSC_0047

Linda in degen i plastfolie och ställ in i kylskåpet i 2 timmar. Detta är viktigt för när man skär degen i skivor sen så faller den lätt sönder eller deformeras om degen inte är kall. Har man bråttom så går det bra att ställa in den i frysen i en halvtimme istället.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut den kalla degen och skiva den med en vass kniv. Såga inte utan hugg rakt ner för att kexen ska bibehålla formen. Försök att få skivorna lika tjocka för annars blir vissa övergräddade. De ska vara minst 3 mm tjocka i alla fall.

DSC_0049

Sprid ut kakorna på två plåtar med bakplåtspapper på. Grädda dem en plåt i taget i mitten av ugnen i 8 – 10 minuter. Kakorna ska inte bli bruna, men kanten ska börja bli lite mer gyllene. Som ni ser på bilden nedanför så blir de tunnare kakorna en aning övergräddade. De är lika goda men mindre snygga.

DSC_0051

När de svalnat helt och hållet är det bara att servera. Vill man packa dem för presenter så ska man lägga dem i cellofanpåsar som finns att köpa i hobbyaffärer. De finns säkert i mataffärer också bara man letar. Vi la sedan påsarna fyllda med kakor i en fin kakburk.

DSC_0053

Fina kakor som livar upp stämningen; dessutom är de goda trots enkelheten. De är perfekta till jul eller något annat festligt. Eller varför inte bara njuta av dem själv?

DSC_0055

Hoppas det smakar!

DSC_0057

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *