Mat, Recept

Potatisgratäng

Det är jul snart och sista advent har passerat. Därför har jag tänkt ägna de sista dagarna innan jul åt riktigt juliga recept som borde finnas på alla vegetariska julbord i Sverige. De följer de traditionella julbordsreglerna men är anpassade för att vara åt vegetarianer, dock inte helt veganska tyvärr. Men man kan veganisera dagens recept då det är potatisgratäng. Julbordet brukar ju förgyllas med Janssons frestelse som innehåller ansjovis. Så vegetarianernas variant är helt enkelt potatisgratäng. Så egentligen kan man laga detta andra dagar också men jag passar på att dela med mig av mitt recept nu innan jul.

Ingredienser:

  • 400 g potatis
  • 1 gullök eller 2 små pärllökar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Börja därefter med att skiva potatisarna. Vill man så kan man skala dem först men jag använder mig av delikatesspotatisar som smakar riktigt bra med skalet på. Hacka därefter löken. Lägg lök och potatisskivor i en ugnsform. Försök att placera allt jämnt. Strö därefter salt över all potatis. Det kan verka som mycket salt men potatisen lär dra åt sig av det rejält.

DSC_0001

Blanda mjölk, grädde och svartpeppar till en vit sås som inte är för tjock men inte för tunn heller. Häll den över potatisarna och skaka därefter lite lätt på formen så att vätskan når alla skivor och kan tränga sig in i alla hörn.

DSC_0003

Strö sist den rivna osten ovanpå det hela. Man kan utesluta ost för en lättare variant men då ska man vispa ut lite mjöl i såsen först så att den tjocknar fint. Men jag älskar osten som ger den fina gyllene ytan på potatisen.

DSC_0004

Ställ in formen i mitten av ugnen i en timme ungefär. Den är ätbar redan efter 40 minuter men då finns risken att tjockare skivor blir lite hårda i mitten. En timme är den bästa tiden.

DSC_0007

Sen är det bara att servera. Ställ upp en form med potatisgratäng på julbordet i år. Det är pricken över i:et när man firar en svensk jul. Dessutom är det en del av svensk husmanskost så man kan äta det när som helst. Och gott är det också. Hoppas det smakar!

DSC_0006

4 reaktioner på ”Potatisgratäng

  1. Hmm jag vill prova att göra det här imorgon när vi fixar mat till julbordet =D Eller kanske sk vänta tills på julafton.. är den fortfarande god om man låter den stå i kylskåp över natten? D=

    1. Jag tror du kan skiva potatisarna och hacka lök i förväg men mejeriprodukter ska nog inte bevaras i kylskåp så öppet. Använder du veganska alternativ däremot så går det nog!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *