Mat, Recept

Julskinka

Innan ni blir förvånade över titeln så kan jag tydliggöra att dagens recept inte handlar om någon stackars gris bakdelar utan jag använder mig av vegetarisk skinka. För ett par år sedan fanns inga vegetariska eller veganska alternativ till julskinkan på julbordet. Förra året släppte Astrid & Aporna deras veganska variant som jag tycker är lite gummiaktig så den är inget för mig. Men i år kom Quorns variant som dessutom är producerad i en begränsad upplaga så jag passade på att köpa rätt många av den. Jag tycker deras var riktigt god och är totalt förälskad i den. Den är perfekt för julen och har en suverän konsistens. Så egentligen är detta inte riktigt ett “recept” då jag för det mesta följt instruktionerna på paketet men det är ändå ett tips.

Ingredienser:

  • 1 Quorn julspecial
  • 1 ägg
  • ½ dl senap
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 dl ströbröd

Ifall ni undrar så ser Quorns julspecial ut som på bilden nedanför. Det är extrapris på den just nu så passa på. Sen tror jag också att den lär vara billig efter jul om den finns kvar då den är ur säsong då.

DSC_0010

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ur skinkan ur kartongen men behåll plasten på. Stick hål genom plasten runt hela skinkan. Tänk på att den är fryst så det är svårt att göra det med en gaffel. Jag tog den spetsiga änden av en konservburköppnare. Lägg skinkan i en form och ställ in i ugnen i en timme.

DSC_0002

Medan skinkan tillagas ska griljeringen förberedas. Vispa ägg, senap och potatismjöl till en tjock gul sås. Egentligen ska man ha 2 äggulor istället för ett ägg men jag tycker det funkar lika bra på mitt sätt.

DSC_0005

När skinkan är klar, ta ut den och dra bort plasten försiktigt. Det är väldigt varmt och man kan få brännskador om man kommer i kontakt med metalländarna. Det bästa är att skära en cirkel runt den i mitten och sen dra bort plasten.

Täck därefter hela skinkan i senapssåsen. Jag gör så att jag häller såsen rakt ner i formen och sedan rullar skinkan i det.

DSC_0008

Täck därefter skinkan i ströbröd. Vill man så kan man sticka nejlikor igenom skinkan också för lite mer jularom men det är inte nödvändigt.

DSC_0009

Ställ in skinkan i ugnen igen i ungefär 10 minuter. Utsidan ska bli lite mer gyllene samtidigt som glansen försvinner. Det blir som ett lite krispigt skal utanpå skinkan.

Sen är det bara att ta ut och servera. Skiva den gärna fint. Just Quorns julspecial är avsedd för fyra portioner så den räcker hela dagen och är supergod både varm och kall!

DSC_0012

Hoppas det smakar! Nu är mitt julbord räddat i alla fall!

DSC_0011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *