Desserter, Recept

Pepparkakor

Jul, eller till och med hela december, känns totalt fel utan pepparkakor. Dessa kryddiga kakor förgyller alla dagar under juletider och är utsökta till vilken typ av dricka som helst. Men oftast slutar det med att man köper färdig deg eller till och med färdiga kakor – vilket jag tycker är lite synd för den degen man gör själv blir så mycket godare! Så idag tänker jag fortsätta med julrecepten och dela med mig av hur jag fixar pepparkakor – helt från grunden!

Ingredienser:

  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 100 g margarin
  • 3 dl socker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • ½ msk malen nejlika
  • ½ msk kanel
  • ½ msk ingefära i pulverform
  • 2 krm malen kardemumma
  • ½ msk bikarbonat
  • 8 dl mjöl (kan behövas mer eller mindre)

Häll upp sirapen i en stor kastrull. Tillsätt margarinet och värm upp. Stäng av plattan när halva margarinet smält och rör om tills resten smälter. Flytta därefter på kastrullen bort från värmen.

DSC_0001

Tillsätt socker och alla kryddor i smeten och rör om så att det blir en dryg smet.

DSC_0002

Häll i grädden och rör om. I början kommer det att skära sig men rör man om ordentligt ska det till slut bli en fin kolafärgad smet.

DSC_0003

Rör i bikarbonat och vetemjöl. Lägg inte i allt mjöl på en gång utan knåda lite emellan för att se om mer behövs. Det ska bli en kladdig deg som går att forma. Den ska fastna lite lätt på händerna men ändå vara lämplig för bearbetning. Lägg degen i en plastpåse eller i plastfolie. Ställ in i kylskåpet över en natt, helst längre. Ett dygn är egentligen det bästa men en natt räcker.

DSC_0005

När degen fått stå och bli hård och fin så är det bara att ta ut den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen tunt och skär ut olika former med hjälp av utstickare. Sätt ugnen på 200 grader medan du fifflar med kakorna.

DSC_0009

Lägg upp kakorna på plåtar med bakplåtspapper på. Jag fick det till tre plåtar, men då hade jag en liten tjuv i köket som stal deg då och då. Ställ in plåtarna i mitten av ugnen, en i taget. De ska stå där mellan 7 – 10 minuter. I början av gräddningen kommer de se väldigt ljusa ut men de blir bruna snabbt.

DSC_0010

Om man vill kan man dekorera pepparkakorna när de svalnat helt och hållet. Annars är de färdiga! Vill man dekorera dem tycker jag att man bör vänta minst två timmar innan man gör något. Använd gärna kristyr för fina dekorer. Man kan även använde kristyren som lim om man vill sätta dit detaljer. Vi använde oss av kristyr och Smarties.

DSC_0011

Sen är det bara att servera dem (när kristyren stelnat). Ha dem i en fin burk på julbordet så blir det en succé! Burken på bilden nedanför finns i Slottsboden och innehöll de kungliga pepparkakorna från början men vi åt upp dem och la mina kakor där i istället.

DSC_0013

Hoppas det smakar!

DSC_0012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *