Desserter, Recept

Red velvet cake

Jag skrev ju i mitt senaste inlägg att jag skulle dela med mig av receptet på tårtan som stod på julbordet. Och jag håller mina löften! Även om detta blev lite försenat…

Hur som helst, red velvet cake är en amerikansk tårta som är helt röd. Men gissa vad – det är en chokladtårta! Den är väldigt populär i USA och de flesta där borta brukar tycka att detta är deras favorittårta. För min del så är den väldigt god men inte min favorit. Det är en saftig chokladtårta, saftigare än de flesta mjuka kakor som finns. Detta beror på att man använder kärnmjölk i receptet istället för vanlig mjölk. Dessutom används vitvinsvinäger som en förstärkning vid “jäsning”. I Sverige kan man inte få tag i kärnmjölk så lätt; därför får man använda sig av ett substitut som fungerar minst lika bra. Även substitutet använder sig av vitvinsvinäger. Man kan använda sig av detta knep till andra tårtor också för att få dem riktigt mjuka och saftiga! Men det som gör red velvet cake så god och läcker är nog inte saftigheten utan utseendet. Men det är en riktigt god tårta. Dessutom är den perfekt att ha på julbordet då färgerna är perfekta för den säsongen! Annars kan den vara en romantisk tårta också.

Ingredienser:

Kärnmjölk:

 • 1 3/4 dl mjölk
 • 2/3 msk vitvinsvinäger (annan vinäger fungerar också men t.ex. äppelcidervinäger ger smak)

Tårtan:

 • 80 g rumsvarmt margarin
 • 3 dl socker
 • 2 ägg
 • Röd hushållsfärg, gelfärg eller pastafärg
 • 1 ½ msk kakao
 • ½ tsk vaniljsocker
 • Kärnmjölken (från ovanstående)
 • 3 3/4 dl vetemjöl
 • 2/3 tsk salt
 • 2/3 tsk bikarbonat
 • 2/3 tsk vitvinsvinäger

Frosting:

 • 200 g rumsvarmt margarin eller smör (smör gör den vitare)
 • 600 g rumsvarm färskost
 • 7 dl florsocker
 • 2 tsk vaniljsocker

Börja med att göra kärnmjölkssubstitutet. Häll upp mjölken i en mugg. Tillsätt vitvinsvinägret och rör om. Låt blandningen stå i rumstemperatur i minst 10 minuter. Vätskan ska bli lite tjockare.

DSC_0003

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg margarin och smör i en stor bunke. Vispa samman det till en mjuk blandning. Den kan bli lite smulig om man använder margarin. Använder man smör blir det krämigare. Skillnaden har dock ingen betydelse för tårtan för i slutändan blir konsistensen densamma.

DSC_0004

Lägg i äggen, ett i taget. Vispa emellan. Det ska bli en tjock gul smet i bunken.

DSC_0005

Tillsätt kakao och vaniljpulver. Vispa tills det blir klumpfritt. Häll nu i röd färg, lite i taget. Jag har inte skrivit någon mängd för det är olika mycket som behövs beroende på vad för färg man använder. Jag använder den röda färgen som finns på Panduro Hobby för det är den enda vegetariska/veganska röda hushållsfärg som finns här i Växjö. Och jag behövde nästan hela flaskan. Tårtan ska bli illröd helst. Den kommer bli lite mörkare efter gräddning.

När rätt färg uppnåtts, tillsätt mjöl och kärnmjölken och vispa till en slät smet.

DSC_0006

Nästa steg är det som ger kakan en riktigt mjuk konsistens. Blanda vitvinsvinäger och bikarbonat i en liten skål eller behållare. Det kommer bubbla till i behållaren. Detta beror på att kolsyra bildas.

DSC_0007

Häll denna bubbliga blandning i smeten och vispa igen. När man blandar vinäger och bikarbonat så får man in mycket luft i kakan när den stiger i ugnen sen. Kärnmjölken ser till så att saftigheten inte påverkas. Kombinationen ger en fantastiskt saftig kaka. Så prova detta i andra kakrecept!

Häll upp smeten i formar. Jag använde mig utav 3 stycken formar som är 15 cm i diameter. Det går bra med en stor form på 25 cm också eller 2 stycken på 20 cm. Skillnaden blir då att man får såga ut bottnar ur kakan vilket är lite svårt om man inte har rätt verktyg. Ställ in formarna i nedre delen av ugnen i en halvtimme. Prova med en provsticka för att se om de är klara. Det kan ta upp till 45 minuter för vissa kakor beroende på formarna och kvaliteten på ingredienserna.

DSC_0008

När kakorna är färdiga ska de svalna helt och hållet. Man ska kunna ta i formarna utan att bränna sig. Jag brukar låta dem stå i minst en timme under bakduk. Under tiden gör jag frostingen.

Vispa margarinet mjukt och fluffigt. Använder man smör så blir det vitare ju mer man vispar medan margarinet förblir lite gulaktigt. Det är en smaksak.

DSC_0009

Tillsätt färskosten och vispa till en krämig blandning. Det kan finnas några ojämnheter i blandningen. Detta beror på att färskosten kanske var lite för kall, vilket inte är något problem i sig om nu inte färskosten var helt kall. Det brukar lösa sig när florsockret tillsätts.

DSC_0014

Tillsätt florsockret och vaniljsockret. Vispa samman allt till en tjock och len smet. Är den för lös så behövs det mer florsocker. Om den känns för tjock så är det ingen fara. För tjock frosting kan man arbeta med, men är den för lös så lär den rinna av tårtan eller till och med absorberas av den. Ställ in frostingen i minst en timme i kylskåpet så den blir lite stelare.

DSC_0015

Banka ur kakorna ur formarna. Trimma dem så att de är helt platta på båda sidor. Enklast görs detta med en brödkniv och stadiga händer.

DSC_0055

Lägg lite frosting på botten av fatet tårtan ska upp på. Placera första tårtbotten på fatet. Har man lite frosting i botten så glider inte tårtan!

Täck första tårtbotten med lite frosting. Detta receptet innehåller rejält med frosting och det kommer bli lite över förmodligen så man behöver inte snåla. Försök jämna till frostingen med hjälp av en palett eller smörkniv. Slickepott funkar också men den drar med sig frosting också.

DSC_0056

Upprepa föregående steg tills sista tårtbotten lagts på. När alla bottnar är staplade, täck hela tårtan med ett tunt lager av frosting. Detta kommer se ganska fult ut men detta är ett lager som fångar och täcker alla smulor som finns med så att inga smulor kommer till ytan senare. Ställ in tårtan som den är i kylskåpet i ungefär en halvtimme så att det första lagret hinner stelna. Ställ gärna in frostingen i kylen igen så den inte blir för mjuk.

DSC_0057

När det första lagret fäst, ta ut tårtan och täck den med ett tjockt lager av frosting. Börja med sidorna först och sen toppen. Jag använder en plastlinjal som jag trycker försiktigt mot kanten och drar runt hela tårtan för att få ett jämnt lager utan synliga drag. Det kräver lite tålamod och en hel del erfarenhet innan man får på frostingen fint.

DSC_0058

Nu är tårtan i princip färdig. Ställ in den i kylskåpet igen så detta lagret stelnar till ordentligt.

Jag gjorde ju tårtan till julbordet så jag dekorerade den med juliga dekorationer. Jag använde mig utav Odenses gröna päronmarsipan. Med den gjorde jag julgranar till toppen av tårtan. Sen plattade jag till lite marsipan och skar ut julgranar med en pepparkaksform att ha på sidorna runt tårtan. Jag har målat granarna på sidorna med en hushållsfärgpenna. Granarna på toppen av tårtan har jag droppat lite frosting över för en vintrig effekt. Det sista jag la på tårtan var rött ätbart glitter. Jag tog en tesked och drog runt den lite på toppen av frostingen så att det ser ut som riktig snö.

DSC_0059

Sen var min tårta färdig och redo för julbordet. Visst blev den julig?

DSC_0066

Det bästa med tårtan är när man skär ut en bit. Visst är den läcker på insidan? Den röda färgen är så otroligt charmig. Och det bästa med tårtan är att den faktiskt smakar choklad!

DSC_0067

Hoppas det smakar och ser vackert ut för er med! Denna tårtan imponerar alltid! Dessutom finns olika varianter av den så man behöver inte täcka den. Om du följer mitt recept, dela gärna med dig av en bild på hur din ser ut!

DSC_0068

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *