Desserter, Recept, Tips

Chokladbollar

Årets första inlägg vill jag tillägna chokladbollar. De flesta av er tänker säkert att detta är något de flesta redan kan. Men jag tänkte faktiskt skriva om olika varianter man kan göra för att göra dem hälsosammare, sockerfria, eller med mindre kalorier i. Dessutom kommer jag ge tips på olika smaker man kan ha i istället för bara kaffe. Och alla älskar ju chokladbollar så varför inte prova en ny sort? Och utesluter man smör så blir dessa alltid veganska!

Ingredienser:

 • Matfett (se nedanför)
 • Smaksättning (se nedanför)
 • Sötma (se nedanför)
 • 3 dl havregryn
 • 2 msk kakao
 • Topping (se nedanför)

Matfett:

 • 100 g margarin eller smör
 • 50 g margarin/smör och 1 ½ msk kokosolja
 • ½ dl kokosolja
 • 2 msk kokosolja eller 40 g margarin (om banan används som sötma)

Sötma:

 • 1 dl socker och 1 msk vaniljsocker
 • 7 dadlar (ta ut kärnorna först)
 • 1 mogen banan (ungefär lika stor som en ekologisk banan)
 • 3 msk agavesirap

Smaksättning:

 • 2 ½ msk kallt kaffe
 • 1 msk pepparmintsarom
 • 1 msk vaniljarom

Topping:

 • Kokosflingor
 • Pärlsocker
 • Strössel
 • Hackade nötter

Som ni ser så kan man göra väldigt många kombinationer. Ni kan säkert hitta på egna. Men vissa av alternativen är hälsosammare än andra. Jag har dock behållit originalen längst upp i varje lista så ni fortfarande kan göra originalet om ni så vill.

Blanda alla valda ingredienser tillsammans i en bunke. Se till så att matfettet är mjukt men inte smält om du använder händerna, annars kan det bli svårt. Jag fuskar och lägger allt i en matberedare för då får man en superlen och mjuk chokladbollsdeg. Tänk på att dadlar inte är lätta att mosa om man bearbetar för hand så mosa dem innan de tillsätts. Använder du matberedare eller stavmixer så ska det inte vara några problem.

DSC_0013

Forma sedan smeten till bollar och rulla i valfri topping. Ställ in bollarna i kylskåpet i minst en timme så de blir lite fastare. Förvara i kyl.

DSC_0014

Sen är det bara att njuta! Till choklarbollarna på mina bilder har jag använt en kombination av margarin och kokosolja som matfett, dadlar som sötma, kaffe som smaksättning och pärlsocker som topping. De smakar precis som vanliga chokladbollar men innehåller mindre kalorier!

DSC_0015

Hoppas ni tycker detta var ett bra recept och att de smakar! Om ni gillar recept som erbjuder variation kan jag ge mig på fler i framtiden.

DSC_0016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *