Mat, Recept

Shish kebab

Shish kebab är bitar av kött som brukar vara formade för att sättas på spett. Jag saknar grill, dessutom är jag vegetarian så då skulle inte rätten funka för mig ändå… eller? Nej jag skojar bara; klart vegetarianer kan äta shish kebab! Man kan ju alltid göra den med sojafärs ju. Man kan egentligen forma sojafärs till vad man vill så länge man vet tricket till hur man får den kletig och fin som traditionell färs. Mitt recept är inte veganskt, men jag har hört att detta ska gå att veganiseras om man byter ut ägget mot potatismjöl som blandats med vatten. Huruvida det är en bra lösning eller inte vågar jag inte svara på. Men om man inte har grillspett så kan man ju rosta dem i ugn och då går det bra även om bitarna inte sitter ihop väldigt bra. Det enda som är tråkigt med rätten är att den ser otroligt ful ut. Men gott är det!

Ingredienser:

 • 150 – 200 g sojafärs av valfri sort
 • 1 buljongtärning
 • 1 msk soja
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk koriander
 • 1 tsk spiskummin
 • ½ tsk gurkmeja
 • 1 ägg
 • 1 msk sambal oelek
 • 1 dl ströbröd
 • 1 hackad lök av valfri sort
 • 2 msk valfria örter
 • 2 krm svartpeppar

Tricket till att få en formbar färs är att sojafärsen först måste vara varm och fuktig. När den är det så kan den kleta lättare. Givetvis har ägget en stor roll också som bindemedel.

Börja med att hälla upp sojafärs, buljongtärning, paprikapulver, koriander, spiskummin, gurkmeja och soja i en stekpanna. Häll i lite vatten, ungefär 1 – 2 dl. Det ska inte vara mycket, bara så att allt badar lite lätt.

DSC_0001

När färsen blivit varm och buljongen lösts ut, rör om lite då och då tills all vätska har absorberats. Färsen ska se ut ungefär som på bilden nedanför.

DSC_0003

Hacka löken och lägg den i en bunke tillsammans med ägg och örter. Släng även i lite sambal för sting och rör om ordentligt.

DSC_0004

Tillsätt färsen i bunken. Släng även i ströbrödet långsamt. Tänk på att det kan behövas mer eller mindre ströbröd beroende på hur färsen blir sen. Den får inte vara för lös utan man ska kunna forma olika former med den.

DSC_0005

Forma färsen till 4 – 6 avlånga halvfula korvar. Stick grillpinnar igenom dem om de ska grillas. Annars kan man lägga dem på aluminiumfolie som penslats med lite olja. De ska in i ugnen på 225 grader i 20 minuter ungefär. Ska man grilla dem så väntar man tills ytorna blivit hårdare och mer mörka. Samma yta fås i ugn, men man får inte de fina brända partierna då.

DSC_0006

När de är färdiga ska de se ut som på bilden nedanför ungefär.

DSC_0007

Sen är det bara att servera, gärna till en god sallad. Det ser inte snyggt ut men smakar gudomligt!

DSC_0008

Hoppas det smakar!

DSC_0009

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *