Desserter, Recept

Stekta äpplen

Äppelpaj och äppelkaka är två desserter som passar riktigt bra under höst och vinter. Men har man alltid tid att tillreda en så pass stor dessert? Och när man bakar stora saker gäller det att konsumera snabbt eller bjuda andra. Så varför inte fixa en mindre version av desserterna som är mycket snabbare och smidigare? Stekta äpplen får exakt samma konsistens som äpplena i pajer och kakor. Lägger man till lite saker att steka i så får man den där smaken man får av pajen. Jag brukar dessutom servera mina stekta äpplen till lite vaniljsås så det blir perfekt. Det är vintrigt och gott med stekta äpplen. Sen känns det så mysigt att gräva ner sig i soffan med en portion av det samtidigt som man njuter av en bra TV-serie.

Ingredienser:

  • 1 äpple
  • 2 krm matfett att steka i (ej smaksatt olja)
  • ½ msk socker
  • ½ tsk kanel
  • ½ dl havregryn
  • ½ dl vaniljsås eller 1 skopa vaniljglass

Skala och kärna ur ett äpple. Skär sedan det i bitar. Stek äppelbitarna i lite matfett tillsammans med sockret. Man kan minska eller öka mängden socker beroende på hur söt man vill ha desserten. Jag brukar ha rätt lite socker i eftersom äpplet redan är sött plus att vaniljsåsen är sötad.

DSC_0001

Häll upp vaniljsås eller glass i en skål eller ett portionsglas. Det ska ligga i botten av desserten.

DSC_0002

Tillsätt kanel och havregryn till äppelblandningen. Stäng av värmen på plattan och rör om hela tiden så inget bränns. Havregrynen ska vara lite krispiga medan äpplena ska vara mjuka och gula. Se till så att kanelen hamnar på allt. Sen är det bara att slänga ner äppelröran ovanpå vaniljsåsen.

DSC_0011

Mumsigt och enkelt. Det är som en stekt smulpaj! Hoppas det smakar!

DSC_0014

2 reaktioner på ”Stekta äpplen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *