Mat, Recept

Quornbitar med gurkmejasås och pasta

Quornbitar är det köttsubstitut som vi köper mest. Det är flexibelt och kan användas i det mesta. Idag tänkte jag skriva om ett recept som jag tycker blir bäst med just quornbitar. Det går dock att använda andra sojabitar också. Så vill man veganisera receptet kan man byta ut Quorn mot veganskt alternativ och grädden mot soja- eller havregrädde. Hur som helst så är receptet mitt eget och är en pastasås. Joe gillar pasta, jag gillar krämiga rätter som verkligen smakar. Därav gjorde jag en relativt smal pastasås som är kryddstark och sprängfylld med färger! Såsen har en fräsch smak då det är gurkmeja som är huvudkryddan men samtidigt är den lite het också i och med att det finns sambal i den. Tycker man inte det ska vara starkt kan man minska mängden sambal.

Ingredienser:

  • 150 g quornbitar
  • 100 g broccoli
  • 1 ½ dl eller 80 g majskorn
  • 1 buljongtärning
  • 1 tsk kummin
  • 2 krm vitlökspulver eller 2 pressade vitlöksklyftor
  • ½ msk gurkmeja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 dl matgrädde
  • 1 tsk persilja

Häll upp quorn, broccoli, majs och en buljongtärning i en stekpanna. Fyll därefter stekpannan med så mycket vatten så att allting badar i vätska. Låt det hela värmas upp tills buljongen löses upp.

DSC_0001

När allt blivit genomvarmt, sänk värmen till den lägsta och tillsätt resten av ingredienserna och kryddorna. Rör om ordentligt. Blir det för tjockt kan man tillsätta lite mer vatten. Blir den för lös är det bara att låta den puttra en stund.

DSC_0002

Sen är det bara att servera såsen till nykokt pasta!

DSC_0003

Visst ser det läckert ut? Gult, fräscht och starkt! Det är en rätt som berör många smaklökar så hoppas det smakar!

DSC_0004

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *