Desserter, Recept

Blåbärscheesecakeglass

De flesta älskar cheesecake. Och vem gillar inte blåbär? Så varför inte kombinera dem? Och för att göra det ännu bättre – varför inte göra glass av kombinationen för vem älskar inte glass? Knäppa människor! Jag har tidigare gjort en jordgubbscheesecakeglass där jag hade i färdig sylt. Detta receptet är väldigt likt det men denna gången har jag gjort egen sylt för det ger glassen en mycket färskare smak. Glassen är riktigt lyxig och uppskattas alltid! Den går även att veganiseras om man byter ut mjölk mot mandelmjölk, grädden mot sojagrädde och färskosten mot vegansk färskost som t.ex. Oatlys “På Mackan”.

Ingredienser:

  • 200 g färskost, exempelvis Philadelphia
  • 1 dl socker (till glassen)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 100 g blåbär
  • 1/4 dl socker (till sylten)
  • 1 dl vatten
  • ½ msk potatismjöl

Börja med att vispa färskosten med sockret tills osten blir mjuk och smetaktig. Sockret ska även lösas upp ordentligt.

DSC_0003

Tillsätt grädde, mjölk och vaniljsocker. Vispa till en lätt bubblig smet. Smaka av för att se om sötman är korrekt. Är det för sött kan lite mer mjölk tillsättas. Behövs mer socker så är det strösocker som gäller. Ha inte i för mycket vaniljsocker för man vill ändå bibehålla blåbärssmaken sen.

DSC_0004

Kör smeten i en glassmaskin i ungefär en halvtimme eller tills det blir glass av det. Vill man göra detta utan maskin så är det bara att sätta in smeten i frysen i två timmar. Varje kvart tar man ut den under dessa timmar och rör om med en gaffel för att få in lite luft.

Medan glassen görs kan man passa på att göra sylten. Lägg blåbär, vatten, potatismjöl och socker i en kastrull. Potatismjölet lär klumpa lite medan allt är kallt.

DSC_0001

Värm upp och rör om hela tiden. Det ska inte börja koka! När det blir lite varmt kommer det tjockna till i kastrullen väldigt snabbt. När rätt konsistens uppnåtts och det blir sylt där i så ska kastrullen bort från plattan.

DSC_0002

För att få till den snygga glassen, lägg halva sylten i botten av en form och sen två tredjedelar av glassen ovanpå.

DSC_0005

Lägg därefter resten av sylten på glassen och sist det sista av glassen. Ta en gaffel och dra den runt omkring i formen – tänk dig att du ritar en kringla. Det ska absolut inte röras om.

DSC_0006

Ställ därefter in glassen i frysen i minst två timmar så den får stelna och bli till glass. Sen är det bara att ta ut den och servera. Ha gärna ett Digestivekex i bitar i varje portion!

DSC_0011

Visst blir det en vacker glass? När man inte blandar i sylten utan drar den runt så får man fina partier av olika färger i glassen. Dessutom får desserten lite mer karaktär då man får en tydlig skillnad mellan sött och syrligt. Glassen är riktigt god och lyxig – perfekt när man vill imponera på gäster. Hoppas det smakar!

DSC_0013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *