Desserter, Recept

Halvbakad kokoskaka med glass

Har ni varit på Pizza Hut någon gång? Varje gång jag varit i Storbritannien har jag alltid ätit där minst två gånger per besök. Nu har ju restaurangen börjat expandera även i Sverige. Tyvärr är de tre gånger så dyra här. Men för mig är den goda maten ändå värd pengarna. En av grejerna som gör Pizza Hut så himla bra för mig förutom deras unika panpizza är deras kakdegsdessert. Man får en halvgräddad kaka med en skopa glass på. Det låter störtlöjligt men det är så otroligt gott. Jag skulle kunna äta en sådan varje dag om jag hade kunnat det. Men det är lite onödigt långt bort att åka för lite dessert. Så jag tänkte att jag kan göra en liknande dessert själv. Och varför inte kalasa till det ännu mer genom att göra en kokoskaka?

Ingredienser:

  • 170 g margarin
  • 1 4/5 dl farinsocker
  • 3/5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g kokosmjöl (4 dl ungefär, en hel påse)
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 dl chokladknappar
  • Valfri glass till topping

Börja med att värma margarinet i mikro i 20 sekunder. Det ska inte smälta men bli lite mjukt. Det gör inget om lite smälter. Blanda sedan farinsockret och strösockret med margarinet till en kornig blandning.

DSC_0007

Lägg i ägget och rör om tills det blir en smetaktig blanding.

DSC_0008

Lägg till resten av ingredienserna förutom chokladen och knåda ihop till en deg. Känns degen för torr kan man lägga i en skvätt vatten.

DSC_0009

Lägg i knapparna och rör om försiktigt. Knapparna är lite vassa så använd ett verktyg om det gör ont. Ställ därefter in kakdegen i kylskåpet i minst en halvtimme.

DSC_0010

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram skålar som tål ugn och tryck i lite kakdeg i bottnarna av dem. Det ska bli ett tunt lager. Blir det deg över, forma dem till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

DSC_0011

Sätt in kakskålarna i max fem minuter. Glansigheten på ytan ska bort, men kakan får inte färdiggräddas. Ska du göra kakor av detta på plåt så ska de stå i ugnen i tio minuter istället. De kommer plattas ut lite.

Sen är det bara att servera den varma kakdegen med glass på. Tänk på att glassen bör vara på toppen av kakdegen i mitten så att den inte berör själva skålen som bör vara väldigt varm. Glassens kyla kan få skålen att spricka. Tänk också på att vara försiktig eftersom skålen är farligt varm!

DSC_0012

Visst blir det läckert? Nu slipper man ju dra till Pizza Hut för detta! Men jag rekommenderar att man går dit ändå för deras pizzor är så himla goda!

DSC_0013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *