Mat, Recept

Stekt ris på indiskt vis

Indisk mat ska inte behöva vara dyrt. Häromdagen var jag sugen på stekt ris så jag tillredde det på indiskt vis och det var väldigt billigt jämfört med restaurang. Oftast associeras stekt ris med just östra Asien men även i de södra delarna så förekommer rätten med lite annorlunda kryddning. I mitt recept ingår ghee som är ett typiskt smör som äts i Indien, men vill man veganisera receptet så är det bara att byta ut ghee mot samma mängd valfri olja, men helst olivolja eller rapsolja. Detta stekta riset kan ätas som det är men det är främst tänkt att användas som tillbehör så ha gärna något gott till!

Ingredienser:

 • 1 msk ghee
 • ½ hackad gullök
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • ½ strimlad röd paprika
 • 5 valfria svampar av medelstorlek
 • 2 portioner kokt basmatiris
 • 1 tsk sambal oelek
 • 2 krm garam masala
 • 1 krm koriander
 • 1 krm spiskummin
 • 1 msk persilja
 • 1 krm gurkmeja

Börja med att fräsa lök, vitlök, paprika och svamp i en stekpanna i ghee. Allt ska bli genomvarmt och få lite starkare färger.

DSC_0007

Sen är det bara att tillsätta riset, kryddor, sambal och örter – d.v.s. resten av ingredienserna. Stäng av värmen och rör om ordentligt så att allt blir glansigt och väl blandat.

DSC_0008

Sen är det bara att servera. Traditionellt serveras ris på fina fat i södra Asien! Vill man så kan man ha i andra grönsaker i rätten – ärtor är väldigt vanliga. Det är kryddningen som är det viktigaste här. Hoppas det smakar!

DSC_0009

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *