Desserter, Recept

Fryst mangocheesecake

För några dagar sen fick jag besök samma dag som jag fick veta att jag skulle få det. Jag som gillar att bjuda på fika när vi har gäster fick lite smått panik vid val av kaka. Men då slog tanken mig snabbt – det är så varmt så något fryst hade varit bra. Därav fick det bli en fryst cheesecake. Det är ganska somrigt och går väldigt fort att förbereda. Det enda som tar lite tid är att frysa desserten. Men jag hade 8 timmar på mig och det tar ungefär 5 – 6 timmar för cheesecaken att frysa så det funkade utmärkt! Notera att jag använder en blandning av färskost och ricotta i mitt recept men för den som vill går det utmärkt att bara ha två paket färskost istället. Vill man veganisera kakan så kan man byta ut färskost och ricotta mot veganska färskostsalternativ samt vispgrädden mot vispbar sojagrädde. Så kakan är flexibel och kan ätas av de flesta.

Ingredienser (springform med 24 cm diameter):

  • 150 g Digestivekex
  • 60 g smält smör, margarin eller smaklös kokosolja
  • 300 g färskost
  • 250 g ricotta
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 3/4 dl socker
  • 250 g mango (frusen mango ska tinas)

Mixa kexen tills de blir smulor. Enklast görs detta i en matberedare men det går att göra för hand också. Blanda smulorna med det smälta smöret så att det blir en formbar blandning.

I och med att kakan ska flyttas ur formen är det viktigt att klä formen i bakplåtspapper. Jag täckte bara botten av formen eftersom jag använde en springform. Ska kakan vara kvar i formen behöver man inte klä den i något. Tryck därefter ner kexblandningen i botten av formen. Platta till och jämna ut med hjälp av baksidan av en matsked. Ställ därefter in formen i kylskåpet i minst 20 minuter.

DSC_0076

Jag har ingen springform på 24 cm så jag gjorde en cheesecake i en springform på 18 cm och fyra små ramekins. Så det går utmärkt att dela upp ingredienserna i olika former också!

Häll upp färskost, ricotta, socker och vispgrädde i en stor bunke. Vispa samman allt tills det blir en slät smet. Forsätt därefter vispa så att smeten blir tjock, ungefär som när man vispar vispgrädde. När smeten är tjock nog så att man kan få små “toppar” i den utan att de försvinner så är smeten tjock nog.

DSC_0078

Mixa mangon till en slät puré.

DSC_0079

Ta ut formen ur kylskåpet och häll i cheesecakesmeten. Häll sedan över mangopurén ovanpå. Ta en gaffel eller matsked och dra runt i formen för att skapa fina mönster med mangopurén. Se till så att purén inte bara är i mitten utan försök sprida ut den utan att mixa ihop allt. Samlas purén på ett ställe blir det svårt att skära kakan i bitar eftersom mangon blir lite isig.

DSC_0080

Ställ in formen i frysen i minst 5 – 6 timmar. När den är helt fryst kan man enkelt flytta den från formen till ett serveringsfat. Tänk på att det är svårt att flytta kakan om man inte haft bakplåtspapper i botten.

DSC_0081

Sen är det bara att servera kakan! Ta ut den ungefär en halvtimme före servering eftersom den är stenhård när den precis tagits ut.

DSC_0082

Cheesecaken är riktigt svalkande och har en glassig smak som passar utmärkt under sommaren. Frukten i kakan gör den extra god och somrig.

DSC_0085

Hoppas det smakar!

DSC_0084

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *