Mat, Recept

Jhal muri

Det är väldigt låg uppdatering här för tillfället vilket beror på att jag befinner mig på en plats med begränsad internetåtkomst. Men nu när jag är uppkopplad tänkte jag passa på och dela med mig av ett recept på snacks från Bengalen. Mina föräldrar älskar chanachur, även känt som Bombay Mix. Det är en slags snacksmix med nötter och små krumelurer gjorda i kikärtor. Bombay Mix finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker men det är lättast att hitta dem i mindre orientaliska livs. Man kan äta snacksen som de är eller så kan man göra jhal muri av dem.

Muri betyder puffat ris och jhal betyder starkt. Jhal muri är en slags mix av puffat ris och Bombay Mix samt lite annat som gör det hela till en kryddstark mix som är perfekt till TV-kvällen eller till och med som ett eget litet mål. Är det för starkt kan man minska mängden Bombay Mix eller rödlök i receptet. Notera att detta är även är totalt veganskt så det kan ätas av alla! Det är riktigt populärt bland sydasiater och är en sån där rätt som inte riktigt nått ut till alla ännu trots det indiska kökets popularitet. Så nu tycker jag det är dags för ändring för jhal muri är supergott!

Ingredienser (en stor skål):

  • ½ ask cocktailtomater
  • 1 rödlök
  • 2 dl Bombay Mix
  • 3 dl puffat ris
  • ½ dl olivolja

Ifall ni undrar hur min Bombay Mix ser ut så syns den på bilden nedanför. Det var min underbara mamma som skickade denna till mig via min bror.

DSC_0001

Börja med att skära tomaterna i bitar. Jag tycker fyra bitar per tomat blir perfekt. Finhacka därefter löken. Häll upp lök, tomat och Bombay Mix i en stor skål (som en salladsskål ungefär).

DSC_0002

Häll det puffade riset i skålen och rör om ordentligt. Häll därefter i halva olivoljan och rör om. När det är ordentligt blandat, ringla den andra halvan av oljan över det hela utan att röra om därefter.

DSC_0004

Sen är det bara att servera! Kryddstarkt, smarrigt och spännande – hoppas det smakar!

DSC_0003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *