Mat, Recept

Sommarrullar

De flesta har nog ätit vårrullar men det är inte lika många som känner till sommarrullar. Jag vill ändra på detta eftersom jag tycker att sommarrullar är tusen gånger godare samt mer mättande. De är nyttigare än vårrullar och behöver ingen särskild tillagning förutom förberedelser av fyllningarna och sås. Sommarrullar har ursprung i Vietnam och är mindre kryddstarka till skillnad från vårrullar. Innehållet i rullarna är krispigt och det är meningen att man ska känna smaken av fyllningen. Det finns en sås att ha till sidan av rätten så man kan doppa rullarna, men utöver det finns ingen särskild kryddning i själva rullen. Jag tycker sommarrullar är makalöst goda. Det tar lite tid att förbereda allt innehåll men resultatet är underbart och värt varenda minut. Rätten är dessutom väldigt lämplig att bjuda på då gäster brukar uppskatta den! Min variant är helt vegansk men man kan ha i vad som helst egentligen!

Ingredienser (8 rullar):

 • 2 medelstora morötter skurna i smala stavar eller strimlor
 • 1 näve böngroddar
 • 1 broccolihuvud skuret i mindre bitar
 • 1 portion glasnudlar
 • ½ paket tofu naturell
 • 1 msk sesamolja
 • 8 ark rispapper
 • 1 dl jordnötssmör
 • 1 tsk sriracha
 • 1 ½ msk hoisinsås
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 2 msk kinesisk sojasås
 • 2 ½ msk vatten + lite till
 • Eventuellt sesamfrön att garnera med

Skär upp tofun i bitar och stek i lite sesamolja. Tofun ska vara mjuk men ha lite krispiga ytor.

DSC_0007 (2)

Om broccolin är fryst ska den tinas. Jag använder färsk broccoli och gillar därför att ångkoka den lite så den inte är för knaprig vid servering. Förbered broccolin på valfritt sätt. Vill man inte ha broccoli i rullarna kan man ha ramslök eller gurka också. Vad som helst funkar egentligen.

DSC_0008 (2)

Häll kokande vatten över nudlarna och låt dem bada i vattnet i ungefär en minut. Fiska sedan upp dem till en annan skål eller sila av dem.

DSC_0009 (2)

För att börja göra rullarna, förbered någon stor form. Fyll denna med ljummet vatten. En pajform funkar utmärkt. Det ska gå att doppa rispapper i formen.

DSC_0010 (2)

Lägg ett rispapper i formen. Tryck ner det så att hela blötläggs. Det räcker med några få sekunder i vatten bara. Ha inte i det för länge för då kan det gå hål i det.

Ta upp pappret och lägg på en tallrik utan kanter (så det blir lättare att vika). Lägg på lite nudlar, därefter morötter, böngroddar, broccoli och sist tofu. Rulla sedan ihop rullen som om det vore tacos, d.v.s. vik tre kanter och rulla uppåt mot den ovikta kanten. I och med att pappret är fuktigt och mjukt kommer det att slutas av sig självt.

DSC_0011 (2)

För att göra såsen så är det bara att hälla upp jordnötssmör, hoisinsås, sojasås, sriracha och vitlök i en skål. Tillsätt lite vatten – börja med 2 ½ msk.

DSC_0005

Rör om ordentligt och se om det räcker. Såsen kan vara lite tjock så det kan behövas mer vatten för att späda ut. Såsen ska vara tjock nog för att man ska kunna doppa en rulle i den men inte så tjock att den blir som en deg.

DSC_0006

Häll upp såsen i ramekins (eller annan mindre skål) och servera tillsammans med sommarrullarna direkt. Vill man garnera rullarna kan man strö lite sesamfrön ovanpå dem.

DSC_0013 (2)

Notera att sommarrullar inte går att förvara i frys eller kyl. Man kan spara dem några timmar inlindade i plastfolie i kylskåpet men de ska ätas färska och nyrullade.

DSC_0017

Somrigt, spännande och fräscht. Visst är rätten imponerande? Mina rullar är inte så snygga men googlar man så kan man hitta andras sommarrullar som är makalöst vackra. Men mina är goda i alla fall så jag hoppas det smakar!

DSC_0014 (2)

2 reaktioner på ”Sommarrullar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *