Mat, Recept

Quesadillas

Mexikansk mat är ganska enkel men ändå festlig. Tacos och fajitas är nog rätter som alla känner till. Något annat ur samma kök som vuxit med åren är quesadillas. Denna rätt är en stekt tortillasmörgås med någon slags fyllning i. I Mexiko är det vanligt att äta detta till frukost eller något annat lätt mål men jag tycker dessa är lite matiga och har dem som lunch istället. I USA är de väldigt vanliga till brunchen. Hur som helst så är quesadillas riktigt goda och man kan göra väldigt mycket med dem. Jag har alltid olika fyllningar i mina och kommer dela med mig av mina två bästa varianter idag. Har ni några egna så dela gärna med er bland kommentarerna!

Ingredienser (avokadofyllning):

 • 2 – 3 dl guacamole
 • 1 dl majskorn
 • 4 hackade champinjoner
 • 1 näve bladspenat
 • 1 ½ dl riven ost
 • 4 tortillas

Ingredienser (chilifyllning):

 • 2 dl turkisk yoghurt
 • 1 dl majskorn
 • 1 msk sambal oelek
 • 1 ½ dl riven ost
 • 1 näve bladspenat
 • 4 tortillas

Blanda alla ingredienser till valfri fyllning i en skål (inte tortillas). Ett tips är att blanda det som är flytande först och sen röra i grönsakerna och osten. Den övre bilden visar avokadofyllningen medan den nedre visar chilifyllningen.

DSC_0003

DSC_0009

Lägg ett tortilla bröd i en stekpanna utan något matfett i. Man kan ha matfett i om man vill ha lite glansigt bröd men det blir godast utan.

Sprid ut hälften av fyllningen på brödet och försök täcka så mycket som möjligt men lämna lite rum vid kanterna. Tänk också på att inte överfylla brödet utan blir det för mycket fyllning så spara det som en röra att ha vid sidan av sen.

DSC_0004

Lägg på ett till bröd ovanpå fyllningen och tryck lite lätt på det så att det fäster. Sätt sedan på plattan på högsta värmen och när det börjar bli varmt, sänk till medeltemperatur.

DSC_0005

Med hjälp av en stekspade, känn lite under brödet (det nedersta) för att se om det blivit lite krispigt. Har det blivit det ska quesadillan vändas försiktigt. Ifall man har mycket fyllning kan det vara bra att använda två stekspadar.

Om ytan är brun så är brödet perfekt. Är det inte så brunt utan fortfarande ganska vitt så får man vända tillbaka.

DSC_0006

När quesadillan är brun på båda sidor, flytta över den till en skärbräda. Börja sedan med nästa (receptet avser två quesadillas).

Skär färdiga quesadillas i fyra fjärdedelar per quesadilla och servera tillsammans med någon härlig sallad eller överbliven röra. Det kan bli lite röra över beroende på hur stora bröd man väljer.

DSC_0007

Smakfyllt, krämigt och roligt – hoppas det smakar!

DSC_0008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *