Mat, Recept

Brytbröd

Brytbröd är väldigt smidigt när man ska ha buffé, bjuda på bröd, ha smörgåsbord eller helt enkelt vill unna sig lite gott bröd. Poängen med brödet är att det är små frallor som jäser samman på en plåt. När de är färdiggräddade kan man bryta loss dem. Bröden är saftiga och goda. De håller ett bra tag så man kan ha dem till frukost och mellanmål någon vecka. Jag brukar göra brytbröd så fort jag har lite jäst över.

Ingredienser (1 plåt):

  • 30 g smör
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • ½ paket jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk sirap eller honung
  • 6 – 8 dl mjöl
  • 1 ägg
  • Valfri garnering, exempelvis sesamfrön, vallmofrön eller pumpafrön

Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Smula sedan ner jästen i vätskan och rör om. Om smöret klumpar sig längs kanterna betyder det att det är lite för kallt men det är ingen fara. Man får bara knåda lite mer då.

DSC_0063

Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt. Degen ska släppa från kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.

DSC_0064

Ta upp den jästa degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i många små bollar, alla lika stora. Jag gjorde 16 bollar men man kan göra upp till 20 stycken beroende på hur små eller stora man vill ha dem.

Placera bollarna jämnt utspritt på en plåt med bakplåtspapper på. Alla ska få plats på plåten.

DSC_0065

Täck plåten med en bakduk och låt bröden jäsa i 45 minuter igen. Sätt ugnen på 200 grader.

När bröden jäst klart, vispa upp ett ägg och pensla dem glansiga. Strö sedan valfri garnering ovanpå. Jag gillar sesamfrön.

DSC_0066

Ställ in plåten i mitten av ugnen i 25 minuter, mer eller mindre. Bröden ska få en fin brun yta.

DSC_0067

Låt bröden svalna på plåten när de är klara. Sen är det bara att servera dem med valfritt tillbehör. De är som godast när de är nygräddade! Frys gärna in bröden och värm dem i ugn senare för att bevara den nygräddade känslan. Hoppas det smakar!

DSC_0069

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *