Desserter, Recept

Taiyaki

De som känner till japansk kultur vet säkert vad taiyaki är för något. För er som inte vet det så är det en slags fylld fiskformad kaka. Kakan består av ett frasigt yttre som påminner om något mellan pannkaka och våffla. Fyllningen kan vara i princip vad som helst men standarden är anko, d.v.s. azukibönpasta. Taiyaki är fiskformad och görs i speciella pannor designade för kakorna. Dessa finns att köpa online – vår är från Amazon. I och med att kakorna kräver speciell utrustning skulle jag säga att de är lite komplicerade att göra, men resultatet är så värt det för taiyaki är väldigt gott. Desserten är traditionell under japanska festivaler, men man kan givetvis äta dem även under vanliga dagar i Japan också.

Ingredienser (6 fiskar ungefär):

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2/3 msk bakpulver
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk (drygt)
  • ½ dl socker
  • 1 burk färdig anko eller 250 g hemmagjord
  • Lite raps- eller matolja till pannan

Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Sikta gärna ner ingredienserna för att undvika klumpar.

dsc_0001

Tillsätt ägg, mjölk och socker till blandningen och vispa ihop till en jämn och klumpfri smet.

dsc_0003

Värm upp en spisplatta som är stor nog att placera taiyakipannan på. Öppna upp pannan och pensla alla fyra utrymmena med olja.

dsc_0002

När det är riktigt varmt, sänk värmen till medelvärme. Fyll därefter ena sidan av pannan (två fiskar) med smet. Det ska vara tillräckligt med smet så att fiskarna nästan fylls.

dsc_0004

Placera lite anko (eller annan fyllning) i varje fisk med smet i – ungefär 1 ½ matsked i varje.

dsc_0006

Häll lite smet över ankon så att den täcks och fyll även små luckor i fiskfenorna om det finns tomrum. Kläm ihop taiyakipannan fort och vänd på den. Detta måste ske fort så ingen smet läcker.

dsc_0005

Värm varje taiyaki ungefär 2 minuter på varje sida. Bränns de bör temperaturen sänkas. Ibland får man vända flera gånger. När båda sidorna är gyllenbruna och frasiga är taiyakin färdig.

Använd något redskap som inte skadar metallen i pannan för att försiktigt lyfta ut fiskarna. Tänk på att de kan vara ömtåliga där det är mest fyllning. Servera fiskarna omedelbart för de är godast när de är varma!

dsc_0007

Sött, spännande, festligt – hoppas det smakar! Testa gärna med olika fyllningar, t.ex. Nutella!

dsc_0008

4 reaktioner på ”Taiyaki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *