Desserter, Recept

Lyxig banankaka

Det har varit dött här ett tag p.g.a. stora projekt i skolan. Just nu sysslar jag nu med ett projekt som kräver att jag är i skolan 9 timmar per dag nästan, men det är roligt! Hur som helst, så var det inte skola jag hade tänkt skriva om. Idag vill jag dela med mig av ett “tömma kylskåpet”-recept. Ni vet, ett sånt där recept där man kan slänga i grejer som man har över. Dessutom är mitt recept ganska lyxigt för det är en lyxig banankaka. Jag brukar alltid köpa en hel klase bananer när jag handlar, men det är bara jag som gillar dem i detta hushållet. Därav brukar det alltid finnas ett par bananer som hinner mogna lite väl mycket innan jag hunnit äta upp dem. Dessutom har jag alltid lite grädde kvar i kylskåpet för jag äter det så sällan och när jag väl gör det blir det ytterst små mängder. Så varför inte göra en banankaka då? Min banankaka är lyxig för att jag häller på en len kolasås på den, men om man vill är det fullt möjligt att strunta i garneringen!

Ingredienser:

Banankaka

 • 2 ägg
 • 1 1/4 dl socker
 • 80 g smör
 • 3 dl mjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 3/4 msk vaniljsocker
 • 1 krm malen kardemumma
 • 2 – 3 mogna bananer

Garnering

 • 1 ½ dl vispgrädde
 • 1 dl socker
 • ½ dl ljus sirap
 • 1 msk smör
 • 1 tsk vaniljsocker
 • ½ dl valfri topping, t.ex. hackade nötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj därefter en form, gärna en sockerkaksform eller en långpanna. Bröa kakformen med antingen ströbröd eller mjöl.

Vispa äggen och sockret pösigt. Det ska bli ljust och lite skummigt.

Mosa bananerna. Det är lättare om de är rumstempererade till att börja med. Jag använder en potatisstöt till detta. Vill man ha en helt len bananpuré bör man använda en matberedare eller stavmixer. Jag gillar lite småklumpar.

Smält smöret. Blanda därefter ihop alla kakingredienser, d.v.s. äggblandningen, bananerna, smöret och de torra ingredienserna. Det ska bli en dryg smet.

Häll över smeten i formen och banka formen lite lätt mot en bordsyta för att slå ut luftbubblor. Grädda därefter kakan i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Det kan ta lite mer eller mindre så kolla redan fem minuter i förväg med en provsticka.

När kakan är färdiggräddad, låt den svalna. Medan kakan svalnar kan garneringen förberedas. Vill man inte ha något på kakan är den tekniskt sett färdig redan vid detta steget.

Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Rör om ordentligt så att allt löses upp. Koka upp under omrörning.

När det börjar koka kommer såsen långsamt tjockna. För mig tog det nästan 10 minuter innan den nådde önskad konsistens. Såsen kommer även bli lite mörkare. Ska man ha såsen som garnering på kakan tycker jag det är bäst om den är lite tjock. Ska man ha den till glass går det bra med en tunnare variant.

När såsen nått rätt konsistens, ta bort kastrullen från värmen. Rör ner smör och vaniljsocker medan såsen fortfarande är riktigt varm. Rör därefter om tills allt blandats. Sen är såsen färdig! Den är perfekt både varm och kall.

Ta ut kakan ur formen och placera den på ett serveringsfat. Droppa kolasås på kakan. Jag brukar ta en matsked sås och hälla på toppen av kakan så att det rinner nerför kanterna. Jag upprepar detta runt hela kakan. Blir det sås över går det att förvara i kylskåp i en burk i ett par dagar ungefär.

Strö sist lite topping på kakan. Jag hade mandelspån på min men det går bra med hackade nötter, strössel, torkad frukt och annat roligt också.

Gott, festligt, lyxigt och ett perfekt sätt att bli av med mogna bananer på – hoppas det smakar!

2 reaktioner på ”Lyxig banankaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *