Mat, Recept

Pan pizza

Avslut brukar oftast involvera pizzor; veckoslut, avslutningar, festligheter och så vidare. Så varför inte avsluta månaden med en god pan pizza? Jag har tidigare skrivit om pizzadeg utan jäst så idag kan jag addera till den samlingen med en tjock amerikansk pizza. Degen är helt vegansk så den passar de flesta som inte är intoleranta mot något. Mitt recept passar perfekt för en stor långpanna som ger fyra bitar, men man kan även dela upp degen i två delar och grädda dem i springformar på 18-24 cm i diameter. Det blir ungefär fyra portioner oavsett vilken form man väljer, eller tre riktigt stora för de extra hungriga. Det viktiga är att ha en form med kanter.

Ingredienser (4 portioner):

  • 25 g jäst (½ paket av den blåa varianten)
  • 2 ½ dl ljummet vatten
  • 1 ½ msk olivolja + lite till till formen
  • ½ tsk salt
  • 6 – 8 dl vetemjöl special
  • 1 msk bakpulver

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löses upp. Tillsätt därefter olja och rör om. Det kan hända att oljan separerar men det är ingen fara.

Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop allt till en deg. Tänk på att tillsätta mjölet lite i taget eftersom det kan behövas mer eller mindre än angivet beroende på mjölets kvalitet. Degen ska inte vara för torr, men den ska släppa från bunkens kanter.

Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk. Pensla därefter en form med olivolja. För över degen till formen och tryck ut den så att den täcker formens botten. För den som är fingerfärdig går det även att kavla ut den först och sen placera den i formen. Låt degen jäsa i formen, under bakduk, i 30 minuter. Sätt även ugnen på 200 grader och förbered toppingen medan degen jäser.

Täck därefter pizzan med valfri topping. Jag gillar champinjoner medan fästmannen föredrar grön paprika och ananas.

Grädda pizzan i mitten av ugnen i 20 – 25 minuter. Har man tunt pålägg kan det brännas och därför är det bra att täcka formen med aluminiumfolie den första halvan av gräddtiden.

Sen är det bara att skära upp och servera! Pizzan går även att förvaras i kylskåp. Värm upp den igen i ugn i 10 minuter i 150 grader. Gott, mättande och festligt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *