Mat, Recept

Pad Thai

När man pratar om thailändsk mat är “Pad Thai” det mest förekommande i diskussioner, i alla fall bland mina kontakter. Rätten är en stark nudelrätt som gärna äts tillsammans med finhackade nötter på toppen. Det finns olika sätt att göra den på och alla recept är unika. Min variant är vegetarisk, dock inte vegansk. Man kan byta ut quornbitarna mot tofu eller annat sojakött och eventuellt utesluta äggen för en vegansk variant. Hur som helst är Pad Thai en supergod rätt som sätter lite färg på vardagen. Jag älskar Pad Thai och äter det ofta när jag äter thaimat ute, men ibland är det skönt att ha en fin hemmamiddag också.

Ingredienser (2 portioner):

 • 150 g quornbitar
 • 1 gräslök i skivor
 • 1 finhackad gullök
 • 2 msk vegetarisk ostronsås
 • 2 tsk sojasås
 • 3 pressade vitlöksklyftor
 • 1 tsk limekoncentrat eller saften av 1 lime
 • 1 finhackad chilifrukt
 • 1 tsk socker
 • 1 ½ dl böngroddar
 • 2 portioner risnudlar
 • 1 uppvispat ägg

Stek quornbitar, gräslök och gullök i en stor stekpanna eller wokpanna, gärna i lite sesamolja. Quornbitarna ska bli genomvarma.

Medan innehållet i stekpannan värms är det bra att ordna såsen. Blanda ihop vitlök, sojasås, ostronsås, chili, socker och limesaft i en skål. Tillsätt lite vatten för att späda ut såsen. Det brukar räcka med 1 – 3 matskedar. Den ska vara lite dryg men inte för trög.

Blötlägg risnudlarna i kokhett vatten i fyra minuter ungefär.

Tillsätt nudlarna, böngroddarna och såsen till innehållet i stekpannan. Rör ihop allt på svagaste värmen.

Stäng av värmen helt och låt såsen absorberas av nudlarna. Rätten ska vara smakrik men inte så såsig. När nudlarna nästan är torra (men inte brända), tillsätt ägget och rör om konstant så att ägget blandas med allt utan att koagulera.

Sen är det bara att servera! Vill man ha det ännu starkare kan man ha lite sriracha vid sidan av. Garnera gärna rätten med finhackade jordnötter!

Hett, smakrikt och fräscht – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *