Mat, Recept

Stekt ris med grön curry

Det finns två vegetarianer i min nuvarande klass med mig inräknat. Den andra vegetarianen, Magdalena, hade med sig ris som luktade väldigt gott under en av våra lunchraster. Jag frågade vad hennes ris innehöll och hemligheten var grön curry. Jag fick inspiration av hennes väldoftande rätt och valde att experimentera fram en egen variant av den. Riset blev riktigt gott och det passar i princip till det mesta. Riset är väldigt nyttigt då det innehåller bra grejer; dessutom är det veganskt! Visst är det perfekt? Jag tycker även att rätten är någorlunda billig då den är lite av en tömma-kylen-rätt, men jag vet att grönsaker har varit dyra denna säsongen. Förhoppningsvis lär normala priser återkomma inom kort. Annars funkar ju denna rätten med frysta grönsaker också!

Ingredienser (2 portioner):

  • 1 msk sesamolja
  • ½ strimlad rödlök
  • ½ paket kokta kikärtor
  • 10 cm smal zucchini i bitar (den ekologiska är oftast smalare än den vanliga)
  • ½ grön paprika i bitar
  • 1 näve böngroddar
  • 1 msk grön currypasta
  • 2 krm sambal oelek
  • 2 portioner kokt ris av valfri sort, gärna jasmin (ha helst kokt ris från dagen innan)
  • 1 klementin eller ½ apelsin

Hetta upp lite sesamolja i en stekpanna. Häll i lök, zucchini, paprika, kikärtor, böngroddar, currypasta och sambal i stekpannan och rör om ordentligt. Kryddpastan ska blanda sig ordentligt med alla grönsakerna. Vill man så kan man byta ut grönsakerna mot andra som man gillar.

När allt blivit genomvarmt ska riset tillsättas. Pressa även i saften från en klementin eller en halv apelsin i riset.

Rör om tills allt blir genomvarmt och riset får en fin gyllene färg. Därefter är det bara att servera riset. Antingen kan man ha det som ett mål, eller så kan man ha något tilltugg till detta. Väljer man det senare skulle jag säga att detta receptet avser tre portioner istället för två.

Kryddigt, färgglatt, ekonomiskt, nyttigt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *