Mat, Recept

Potatisbiffar

Jag har alltid rotfrukter hemma eftersom de är billiga och goda. Man kan göra väldigt mycket med rotfrukter, bl.a. potatisbiffar. Dessa biffar är väldigt enkla att göra och är ett perfekt tillbehör till de flesta sorters filéer – perfekt husmanskost. Man kan även äta dem med en klick örtyoghurt för en friskare smak. Hur man än väljer att äta dem så är potatisbiffar alltid uppskattade. Biffarna är mättande och kan sparas länge (kan värmas upp i ugn igen). Vill man ha dem lena kan man använda en matberedare eller en elvisp. För lite grövre biffar räcker det med en potatisstöt. Mina potatisbiffar är faktiskt veganska, men detta fungerar för mig eftersom jag har en bra non-stick stekpanna. Har man en stekpanna där biffar har en tendens att fastna bör man ha ett uppvispat ägg i smeten så att allt binder bättre, alternativt 1 msk uppvispat kikärtsspad.

Ingredienser (6 biffar):

  • 2 medelstora potatisar av mjölig sort
  • 1 medelstor morot
  • 1 gullök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Eventuellt 1 uppvispat ägg eller 1 msk uppvispat kikärtsspad (för vissa stekpannor)

Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Koka dem i lättsaltat vatten i 15 minuter så att de blir mjuka.

Riv moroten grovt. Jag har ett rivjärn i matberedaren så jag fuskar.

Sila av potatisarna och blanda därefter alla ingredienserna i en matberedare för lena biffar. Det går även bra med en elvisp. Tänk på att om man inte använder matberedare så måste löken och vitlöken finhackas först. Detsamma gäller för den som vill ha grova biffar och använder potatisstöt för att mosa allt.

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. I och med att jag struntade i ägg i mina biffar valde jag att ha en tjockbottnad non-stick stekpanna. Dela upp smeten i stora klumpar i stekpannan. Försök att forma till kanterna i efterhand.

Använd en stekspade och försök att lyfta biffarna lite i kanten för att se om något fastnar på stekspaden. Gör det inte det så går det bra att vända på biffarna. När biffarna har vänts, sänk värmen till medelvärme. Stek dem i ungefär 5 – 8 minuter totalt.

Biffarna ska få fina bruna partier. Ju mer olja, desto brunare. Man kan även använda smör men jag föredrar rapsolja.

Sen är det bara att servera biffarna, antingen som tillbehör till någon saftig filé eller som tilltugg med t.ex. örtyoghurt.

Enkelt, billigt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *