Mat, Recept

Khichuri

Nu när livet äntligen har återhämtat sig är det dags för ett recept. En rätt som äts rätt mycket i Bangladesh och även Indien är khichuri. Rätten är helt vegansk och är egentligen en rätt för “de fattiga”. I de sydasiatiska slumområdena förekommer khichuri väldigt ofta då det är en billig rätt som är både mättande och näringsrik. Med åren har rätten spridit sig och numera är den även populär bland välbärgade människor. För att få khichuri lite lyxigare kan man slänga i en klick smör i slutet men jag har inte med detta i min ingredienslista då jag föredrar att äta rätten veganskt. Jag beskriver khichuri som en bengalisk risotto för det är en risröra. Vanlig khichuri kan vara lite klibbig, precis som den italienska risotton. Vill man ha den mindre klibbig kan man använda sig av olika tekniker och då kallas det “bhuna khichuri”. Jag kommer beskriva hur man gör båda två i mitt recept.

Ingredienser (2 portioner):

 • 2 dl ris, gärna basmati
 • 1 dl röda linser
 • 1 msk rapsolja
 • 1 finhackad gullök
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 tsk gurkmeja
 • ½ tsk kummin (mal gärna själv, men pulver funkar också)
 • 1 tsk chilipulver
 • ½ tsk malen kanel
 • 1 krm koriander
 • 1 krm kardemumma
 • 2 cm riven ingefära (färsk), eller 2 krm ingefärapulver
 • 1 tomat eller 5 cocktailtomater i bitar
 • 3/4 dl ärtor
 • ½ dl majskorn
 • 1 nypa salt

Häll upp ris och linser i en sil. Skölj båda tillsammans och ordentligt. Stärkelsen ska sköljas bort och riskornen ska bli ganska genomskinliga.

Stek lök och gullök i lite rapsolja i en bred stekpanna med höga kanter. Löken ska bli ganska genomskinlig och karamelliseras.

När löken har fått färg, tillsätt riset och linserna. Häll i kryddorna och rör om på svag värme. Riset ska absorbera alla kryddor och bli glansigt.

När riset är glansigt ska vätska tillsättas. Vill man ha vanlig khichuri som är krämig ska man bara hälla på vatten som vanligt. Vill man ha bhuna khichuri där det inte är så klibbigt ska vattnet vara kokande när det tillsätts. Ett tips är att ha en vattenkokare till hands för bhuna khichuri.

Tillsätt vattnet och även tomaterna. Låt det koka upp om det är vanlig khichuri. Är det bhuna khichuri lär det koka på en gång så då gäller det att sänka värmen istället efter att vattnet har tillsatts. Mängden vatten som ska tillsättas beror på stekpannans höjd men jag brukar ta en halv liter åt gången. Behövs det mer så tillsätter jag mer. Glöm bara inte vilken variant du lagar. Blanda inte i kallt vatten i bhuna khichuri!

Stek ärtorna och majskornen separat. Kokas de tillsammans med riset blir de för mjuka och degiga. När ärtorna och majsen är glansiga och genomvarma, stäng av plattan (inte plattan som riset står på). Vänta tills riset har absorberat det mesta av vätskan. Det ska i princip vara färdigt. När khichurin är “färdig”, blanda i ärtorna och majskornen.

Salta efter smak! Jag tycker att denna rätten blir godast med lite örtsalt i. Man kan även tillsätta svartpeppar om man vill. För den som vill göra rätten riktigt lyxig kan man tillsätta smör eller ghee. En matsked räcker, sen får man blanda tills det har smälts och blandats ordentligt. Därefter är det bara att servera!

Kryddigt, billigt, snabbt, enkelt och gott! Hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *