Drycker, Recensioner

NuTe – Öland

Det blev inte så många inlägg denna veckan eftersom min bror var på besök. Vi bilade till Göteborg, gick vilse där, lärde känna staden lite bättre och besökte hans nya skola. Det har varit en trevlig vecka men livet måste ju rulla på. Nu har min bror åkt hem igen så det finns gott om tid för mig att skriva lite oftare här. Idag tänkte jag skriva om ett te jag har köpt från Johanne här i Växjö. Detta teet är lite svårt att få tag på i vanliga butiker. Däremot finns det i lite finare butiker som fokuserar på ekologiskt. Teet är av det svenska märket NuTe. Just denna sorten heter Öland. Något som kännetecknar NuTes teer är att de oftast kommer i fina träburkar producerade i svenskt trä. NuTe är verkligen svenskt och jag bara älskar dem!

Öland är, förutom en ö, en somrig tesort. Det är grönt te blandat med svenska skogsbär och somriga blommor. Man kan köpa NuTe både som tepåsar och som löste. Jag köpte den lösa varianten. Det står på burken att det finns svarta vinbär, blåbär och jordgubbar i teet men när man öppnar burken verkar det som att det är mer blommor än frukt i teet. Det står inte vilka blommor som finns i men jag tror att det är en hel del tistlar!

Även om jag älskar NuTes svenska känsla med träburkar så tycker jag att burkarna skulle kunna vara bättre formade. De saknar någon form av extra fin bearbetning. Det märks på burkarna att de endast har bearbetats grovt. Därav kan man ibland få stickor av burken. Dessutom är den ganska trög så det krävs lite finesser för att öppna burken utan att få te överallt. Det hade alltså varit lite bättre om burken hade slipats en extra runda. Man vill ju inte riskera att dricka upp en trästicka heller. För min del är det inget problem eftersom jag har täta tesilar, men om man inte har det finns en risk. Utöver det är jag nöjd med burken. Designen är behaglig och ser väldigt organisk ut. Burken sitter fint i vilket skafferi som helst och kan återanvändas till olika ändamål. Etiketten är väldigt stilren och enkel men det är precis det som är trendigt just nu.

Själva teet, som faktiskt är det viktiga, är väldigt gott. När jag köpte teet kändes det som att jag betalade för design och kreativitet mer än smak men jag blev väldigt förvånad när det visade sig att teet var utsökt.

Teets bas smakar lite som darjeeling så jag antar att det är grunden som finns i. Det är svårt att faktiskt känna bärens smak, men man märker hela tiden att teet är fruktigt. Den mest dominanta smaken är dock blommorna. I helhet är teet väldigt somrigt. Det är svårt att förklara varför teet är så gott, men det som gör att jag älskar det är kombinationen av svensk sommar och frukt. Fruktiga teer är väldigt vanliga men blommorna ger teet den somriga smaken. I och med att blommorna och bären är väldigt typiskt svenska blir teet väldigt svenskt också. Det är något speciellt i det hela eftersom te, i alla fall för mig, sällan är något jag ser som svenskt. När man dricker teet känner man verkligen att det är en smak unik för Sverige. Jag fullkomligt älskar det!

Jag kommer definitivt att köpa fler teer av NuTe men det lär inte bli så snart. Denna burken kostade mig 130 kr så det är ett väldigt dyrt te. Det är lyxigt och det är närproducerat. Kombinationen av dessa två faktorer ger en extrem prislapp men det är teet värt. Har man råd att lägga pengarna på teet tycker jag absolut att man ska göra det. Öland är riktigt gott!

Ett tips innan man sätter teet i bruk är att ta ut påsen som teet ligger i när man köper burken och slipa insidan av burken med lite sandpapper. För därefter över teet för att slippa den grova ytan. Jag tänker göra det med nästa burk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *