Mat, Recept

Fattiga riddare

Vad gör man när man har mycket bröd över? Bröd är ju något som lätt blir mögligt. En lösning är att steka fattiga riddare. Det är något de flesta uppskattar då det är riktigt enkelt och gott. Dessutom kan man servera rätten tillsammans med väldigt många olika tillbehör vilket gör den till en lättvarierad rätt. Joe brukar köpa bröd rätt ofta men han äter det själv. Därav brukar han sällan hinna äta upp allt medan det är färskt. När brödet börjar bli lite torrt och tråkigt brukar jag hoppa in och rädda det genom att göra fattiga riddare. Idag tänkte jag ge er mitt recept på rätten, men receptet utgår från mitt pannkaksrecept så se till att ha en pannkakssmet redo.

Ingredienser (8 bröd):

  • 1 sats pannkakssmet
  • 1 msk socker (valfritt)
  • 8 skivor vitt bröd
  • En klick smör att steka i

Börja med att förbereda pannkakssmeten. Om du ska ha fattiga riddare som en dessert kan du ha i lite socker i smeten. Det ger rätten en lätt sötma som inte blir för dominant. Ska man ha matigare fattiga riddare kan man utesluta sockret.

Doppa varje brödskiva i smeten. Använd en gaffel för att vända brödet så att båda sidor dränks i smeten. Tänk på att rostbröd lätt kan falla sönder så var försiktig.

Stek skivorna i en stekpanna på medelvärme. Vänd på skivorna lite då och då, ungefär två gånger i minuten. Båda sidorna ska få fina bruna partier. Använd gärna smör som stekfett eftersom det blir godast så. Annars går rapsolja, olivolja eller margarin bra också som alternativ. Tänk dock på att olivolja är en smaksättare. Det passar inte om man vill ha rätten som dessert.

Upprepa detta med alla brödskivorna. Sen är det bara att servera. Fattiga riddare smakar bäst när de är varma. Joe gillar att ha sylt på sina medan jag föredrar matigare alternativ som t.ex. mozzarella och stekt svamp. Låt fantasin flöda!

Enkelt, billigt, gott och framförallt ett bra sätt att rädda bröd – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *