Mat, Recensioner

violife – Prosociano

Jag minns inte hur längesen det var sen jag recenserade en produkt. I vilket fall, idag har jag tänkt skriva om en produkt som heter “Prosociano”. Den är tillverkad av violife. Detta är en vegansk parmesan, alltså en ost. För er som inte vet om detta så är parmesan faktiskt inget vi vegetarianer äter så det är varken lakto-ovo-vegetariskt eller veganskt. Osten innehåller nämligen löpe. Därav har jag alltid fått vara den där jobbiga gästen på italienska restauranger som har fått be kockarna att utesluta parmesan. Hemma har jag inte heller kunnat laga vissa italienska rätter fullt ut då jag inte kunnat använda parmesan. Dock har detta bara varit tillfälligt för nu finns Prosociano!

Jag har svårt att jämföra osten med en äkta parmesanost då jag inte äter det vanligtvis. Det jag däremot kan säga är att osten är väldigt god. Den är stark i smaken, vilket jag antar att den ska vara. Den är ganska ostig och den smälter fint i maten. Ostkonsistensen är alltså perfekt. Första gången jag använde Prosociano gjorde jag min svamprisotto. Jag hade nog i lite för mycket ost för det var verkligen en stark smak. Dagen efter testade jag igen med lite mindre och då var det väldigt gott. Däremot kan jag lova er att hela kylskåpet lär lukta riktigt starkt av denna osten om ni köper den. Joe som har ätit parmesan tyckte att denna luktade minst lika illa som originalet och vägrade därför att öppna kylskåpet tills osten tog slut.

Parmesan är inget som används i rätter så ofta och vi äter inte italienskt mer än någon gång per vecka (risotto två dagar i rad var ett undantag). Därav känns det lite onödigt att köpa osten igen inom kort. Lukten var inte så trevlig men det kanske är vi lantisar som tycker så. Utöver det är Prosociano väldigt dyr. Den lilla osten kostade nästan 70 kr. Även om osten var god och smakade som riktig ost så kände jag att den inte var prisvärd för oss som inte äter italienskt så ofta. Däremot kan jag tänka mig att den har gjort mycket nytta hos människor som övergått till det gröna livet nyligen. Många av mina vänner gillar denna osten för att de inte längre behöver sakna parmesan; så man kan nog gott säga att violife verkligen har tagit fram en bra ost! Den är helt vegansk, glutenfri och sojafri – perfekt, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *