Mat, Recept

Sabzi bhaji

Jag brukar prata med mamma rätt mycket på telefon, men trots det saknar jag henne hela tiden. Det bästa sättet för mig att känna mammas närhet är att laga maten hon brukar servera. En av hennes rätter är “sabzi bhaji”, vilket bokstavligen betyder stekta grönsaker. Det är en billig släng-ihop gryta där man tar grönsakerna man har och steker dem i kryddor. Därefter slänger man på lite vätska så att det blir såsigt istället för wokat. Man kan äta en bhaji med både bröd och ris. I Indien är bhaji faktiskt friterade grönsaker men mitt recept avser en bengalisk bhaji som är mer lik en gryta. Den är oftast vegansk men den lyxigare varianten använder yoghurt i såsen.

Ingredienser (4 portioner):

 • 1 stor gul lök, hackad (gärna större bitar)
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 5 cm färsk ingefära, riven
 • 250 – 500 g valfria rotfrukter, t.ex. två morötter och två potatisar
 • 1 tsk gurkmeja
 • ½ tsk malen kanel
 • ½ tsk malen kardemumma
 • 2 krm cayennepeppar
 • 1 tsk koriander
 • ½ tsk kummin
 • ½ tsk malen nejlika
 • 1 msk paprikapulver
 • 3 dl vatten
 • 200 – 400 g valfria grönsaker, t.ex. broccoli, ärtor och majs
 • 1 – 2 dl vätska, t.ex. vatten, kokosmjölk eller turkisk yoghurt (välj vatten för veganskt)

Börja med att skära alla grönsaker i bitar. Häll upp rotfrukterna, löken, vitlöken och alla kryddor i en stor stekpanna. Häll i lite stekfett av valfri sort, jag använder rapsolja. Stek allt i någon minut så att löken börjar bli genomskinlig. Sänk därefter värmen till medelvärme och tillsätt ungefär 3 dl vatten.

Låt allt puttra och bli genomvarmt. Potatisen ska bli lite mjukare. Sätt gärna på ett lock och låt det sjuda i sju minuter. Har man inget lock får man röra om och tillsätta vatten vid behov. När potatisen börjar bli mjuk, låt kryddorna absorberas in i rotfrukterna och bilda en slags kryddpasta i stekpannan (det ska bli ganska tjockt).

Tillsätt resten av grönsakerna och stek på svag värme så att allt blir genomvarmt. Om du använder frysta grönsaker, tina dem först. Rör om så att kryddorna blandas.

När allt i princip är färdigt ska vätska tillsättas för att göra det till en gryta. Man kan använda vatten, kokosmjölk, turkisk yoghurt o.s.v. Det viktiga är att utesluta yoghurt om man vill ha rätten vegansk. Tillsätt lite i taget för att undvika en för såsig gryta.

Låt grytan puttra i två minuter så att såsen blir varm och kryddig. Sen är det bara att servera. Grytan är perfekt till vilket indiskt bröd som helst. Ris fungerar alltid! Kryddigt, enkelt, nyttigt och aromatiskt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *