Desserter, Recept

Kaffetårta med läcker ganache

För en vecka sedan var det Joes födelsedag. Förr brukade jag alltid ordna galna brakfester för honom men i år valde vi att ta det lugnt. Däremot fanns det en galen tårta på menyn! Jag hade inte bakat på länge så det tog en stund innan jag kom på hur man gjorde. Tårtan var en kaffetårta med läcker ganache. Det låter inte så galet men bläddra nedåt så ser ni själva. Tårtan tog väldigt lång tid att baka men jag pluggade mellan varje steg så det var perfekt. Tårtan blev en höjdare och tog slut väldigt snabbt. Min svärmor var på besök och hon älskade tårtan! Ni får gärna ge er på den ni med och säga vad ni tycker. Receptet är faktiskt helt eget så all feedback uppskattas!

Ingredienser (8 bitar):

Tårtbottnar

 • 75 g smör
 • 4 ½ dl vetemjöl
 • 1 ½ dl kakao
 • 1 ½ tsk bakpulver
 • 1 ½ tsk bikarbonat
 • 3 dl strösocker
 • 2 ägg
 • 2 ½ dl mjölk
 • 1 ½ dl nybryggt kaffe (det ska vara kokhett)
 • Lite smör och ströbröd till formarna

Kolakräm

 • 1 burk sötad kondenserad mjölk eller 1 burk färdig dulce de leche

Smörkräm (frosting)

 • 225 g rumsvarmt smör
 • 1 ½ msk mjölk
 • 4 dl florsocker
 • Valfritt: hushållsfärg

Chokladganache (topping)

 • 100 g mörk choklad
 • 50 g smör

Börja med att ordna tårtbottnarna. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa två formar som är 15 cm i diameter. Smält därefter smöret i en kastrull och ställ undan det när det har smält.

Sikta vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kakao i en stor bunke eller vispskål. Rör om och se till så att det är så klumpfritt som möjligt.

Tillsätt därefter resterande ingredienser för tårtbottarna till blandningen och vispa försiktigt ihop det hela till en smet. En elvisp gör susen här men jag använde en vanlig visp för att jag hade en dålig skål.

Dela upp smeten i de två formarna och grädda i mitten av ugnen i ungefär 35 minuter. Testa med en provsticka fem minuter innan och därefter varje minut.

När tårtbottarna är färdiggräddade ska de svalna. När de har svalnat ska de komma ut ur formarna väldigt lätt. Skär bort den biten som buktar utåt på varje tårtbotten så att de blir platta. Dela därefter varje tårtbotten i mitten så att det blir fyra stycken. Nu är bottnarna färdiga!

Man kan välja att göra egen dulce de leche. Jag har ett recept på det i mitt banoffeepaj-recept men ni kan även söka upp eget. Jag använde färdig dulce de leche denna gången.

Lägg en tesked dulce de leche på ett serveringsfat. Placera första tårtbotten på fatet. Den första klicken kolakräm hjälper tårtan att fastna. Bred därefter en tredjedel av kolakrämen på den första tårtbotten. Placera därefter en till tårtbotten och upprepa processen. Placera den tredje botten och bred den sista kolakrämen ovanpå. Placera därefter den sista tårtbotten på toppen. Försök att räta till tårtan så att den är rak. Det gör inget om toppen är ojämn för tårtan ska se knasig ut i slutet ändå.

När tårtbottnarna har byggs ihop ska smörkrämen tillredas. Vispa smör och grädde i en bunke. Elvisp är nästan ett måste här. Häll i florsockret lite i taget. Ta en deciliter åt gången och smaka av. Ibland kan det bli riktigt sött! Smörkrämen ska vara fluffig. Vill man färga den går det bra med några droppar hushållsfärg men jag skippade det.

Bred ut smörkrämen överallt på tårtan. Det är väldigt viktigt att sidorna är täckta med ett jämnt lager. Toppen och kanten vid toppen är inte så viktiga. Om smörkrämen är svår att jämna till, ställ tårtan i kylskåpet i fem minuter och fixa till igen. När tårtan är täckt, låt den stå i kylskåpet medan ganachen förbereds.

Bryt mörk choklad i bitar. Häll upp chokladen och smöret i en kastrull och värm upp. Det ska inte koka utan smälta på svag värme. Rör om hela tiden. Så fort det har smält, flytta på kastrullen så att ganachen får svalna lite. Är den för tunn kan mer choklad tillsättas. Den ska vara ganska trög.

När ganachen har fått svalna (räcker med 10 minuter), häll upp den på toppen av tårtan. Ta försiktigt ett platt verktyg och putta lite av ganachen mot kanten av tårtan så att den börjar rinna. Ju kallare tårtan är, desto bättre blir det. Försök att inte putta ner för mycket ganache. Går det fel vid det här steget får tårtan se ut som den gör.

Ställ därefter in tårtan i kylskåp igen. Ganachen ska stelna och bli matt så att glansigheten försvinner. Det räcker med en timme ungefär. Sen är tårtan färdig!

Visst ser den häftig ut? Chokladig, mäktig, söt, oemotståndlig och galen – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *