Mat, Recept

Röd currysoppa

Thailändska smaker går alltid hem hos oss. De är värmande, goda och smakfyllda – perfekt för hösten! Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en röd currysoppa som jag brukar göra ibland. Både jag och Joe älskar den. Nyligen bjöd jag även min svärmor på soppan och hon ville ha receptet direkt! Soppan är helt vegansk men jag använder quornbitar som inte är det. Man kan använda sojakött av andra märken eller stekt tofu som veganska alternativ. Vad man än väljer så blir soppan riktigt god. Den är dessutom riktigt krämig vilket är perfekt för både en vardaglig eller en lite lyxigare måltid.

Ingredienser (2 portioner):

 • 2 msk sesamolja
 • 1 strimlad gul lök
 • 150 g wokgrönsaker av valfria sorter
 • 150 g sojakött i bitar eller tärnad tofu, t.ex. quornbitar, tzay soy bits eller liknande
 • 2 stora champinjoner i skivor
 • 2 portioner risnudlar
 • 2 msk röd currypasta, ungefär 55 g (halv liten burk)
 • 3/4 dl vegetarisk ostronsås
 • 1 burk kokosmjölk
 • 4 – 5 thailändska limeblad
 • 10 cm purjolök eller 20 cm salladslök i skivor

Börja med att hetta upp lite sesamolja i en stekpanna. Stek löken, grönsakerna och sojaköttet i stekpannan på medelvärme. Jag använder färdiga grönsaker som finns att köpa i frysdisken men man kan även hacka färska grönsaker. Det är bara att experimentera!

När allt är genomvarmt, tillsätt champinjonerna och stek allt på svag värme. Allt ska få lite färg och bli glansigt.

Lägg risnudlarna i en skål. Häll över kokande vatten. Låt nudlarna stå i 4 – 5 minuter ungefär så att de blir mjuka.

Under tiden nudlarna mjuknar, förbered soppbasen. Blanda currypasta, vegetarisk ostronsås (för den som inte äter vegetariskt funkar det med vanlig ostronsås) och kokosmjölk i en kastrull. Tillsätt även limebladen. Jag tycker att det är tråkigt att fiska upp bladen i efterhand och har dem därför i en tesil. Det är så mycket enklare att göra så! Låt soppan koka upp.

När det börjar koka, stäng av värmen helt och ta bort limebladen. Är soppan lite för tjock kan man späda ut den med vatten.

Sen är det bara att montera soppan! Börja med att fiska upp nudlarna. Dela upp dem i två skålar eller djupa tallrikar. Dela upp innehållet i stekpannan ovanpå nudlarna. Häll därefter soppan ovanpå. Strö allra sist lite purjolök eller salladslök som garnering på toppen!

Sen är det bara att servera! Krämigt, smakrikt, kryddigt och gott – hoppas det smakar!

1 reaktion på ”Röd currysoppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *