Mat, Recept

Paneer

Paneer är en indisk färskost som används i matlagning. Man kan söta den för att göra chana som är en slags sydasiatisk cheesecake, men oftast är paneer en mer matig vara. I Sverige är det i princip omöjligt att hitta paneer i butik. Det kan finnas i indiska matvarubutiker men det finns inget sådant här i Växjö. När man är på indisk restaurang finns alltid palak paneer på menyn som är en traditionell indisk rätt med paneer och spenat. Så hur gör de paneer? Jo, det är världens enklaste process! Idag tänkte jag dela med mig av mitt recept på en riktigt god paneer. Osten är perfekt för indiska rätter och man kan ersätta allt kött med den (i de flesta indiska recept). Ni måste testa detta själva för det blir riktigt bra varje gång!

Ingredienser (1 färskost, ca 4 portioner, ungefär 150 – 250 g):

  • 1 liter mjölk (ju fetare mjölk, desto mer ost får du)
  • 2 msk citronsaft eller 5 msk yoghurt

Häll upp mjölken i en kastrull. Röd mjölk ger bästa resultatet och man får mycket ost då. Använder man mellanmjölk så funkar det också men det blir lite mindre ost då.

Koka upp mjölken. Tillsätt citronsaften eller yoghurten så fort det börjar koka. Sänk värmen men mjölken ska fortfarande kokas. Rör om hela tiden så att det inte bränns!

Efter en stund kommer mjölken att börja separera sig och det kommer att bildas klumpar. Vänta tills det sker en tydlig separation, d.v.s. det finns vita klumpar som flyter omkring i genomskinlig vätska.

Sila av allt med hjälp av en saftsil eller en kökshandduk. Spola lite vatten över om du vill bli av med den syrliga citronsmaken men se till så att vattnet är varmt.

Krama ur all vätska ur påsen med händerna eftersom allt inte rinner ut perfekt.

Kläm ihop innehållet i påsen ordentligt så att det blir som en rund boll (fortfarande i saftsilen). Placera saftsilen med innehållet på en platt yta, t.ex. en skärbräda eller en tallrik. Platta ut osten lite så att den är jämn och har en bra tjocklek för att skära grytbitar ur senare, t.ex. 1,5 – 2 cm hög. Placera därefter en tung vikt ovanpå osten för att hålla den på plats. Jag använde vår vattenkokare (fylld till maximum). Låt osten stå i en timme!

När det har gått en timme, ta bort vikterna. Ta försiktigt loss osten ur saftsilen. Sen är det bara att skära upp den i bitar och förvara i en burk. Själva osten håller i ett par dagar i kylskåpet men man kan frysa in också!

Smidigt, gott och perfekt för indiska rätter – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *