Mat, Recept

Palak paneer

Mitt senaste inlägg handlade om paneer så idag tänkte jag dela med mig av ett recept på vad ni kan göra med osten. Palak paneer är nog det mest självklara valet eftersom det är en rätt med “paneer” i titeln så det är nog en bra början. Ni kan givetvis använda paneer i allt möjligt, t.ex. göra en indisk rätt som kräver kött och byta ut köttet mot osten men idag blir det palak paneer. Denna rätten finns på de flesta menyer i indiska restauranger och är en redig vegetarisk klassiker. I Sverige brukar många byta ut osten mot halloumi eftersom det är svårt att ordna egen paneer eller tofu för att göra en vegansk variant; så om ni vill kan ni ersätta paneer i receptet mot annat. Jag försöker göra mina recept så mångsidiga som möjligt så att alla kan använda dem.

Ingredienser (4 portioner):

 • 1 msk smör eller margarin
 • 1 finhackad gul lök
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 150 – 250 g paneer, 1 paket halloumi eller 1 paket fast tofu
 • 200 g bladspenat (tina den först om det är fryst spenat)
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk garam masala
 • 2 ½ cm riven färsk ingefära eller 1 ½ tsk ingefärapulver
 • ½ tsk gurkmeja
 • ½ tsk spiskummin
 • ½ tsk koriander
 • ½ tsk svartpeppar (kan minskas om man vill ha den mild)
 • 2 tomater skurna i bitar
 • 2 dl creme fraiche eller havre fraiche

Smält smöret i en stekpanna och fräs lök, vitlök och paneer (glöm inte att tärna först). Sänk värmen när det börjar fräsa till och låt osten brynas så att den får färg.

Tillsätt resten av ingredienserna förutom creme fraiche och rör om. Saften från tomaterna ska med hjälp av kryddorna bilda en kryddpasta. Inget får brännas vid så rör om hela tiden. Låt allt puttra i någon minut.

När allt är ordentligt blandat och spenaten har mjuknat och blivit genomvarm, tillsätt creme fraiche lite i taget och rör om ordentligt på svag värme. Smaka av grytan hela tiden. Ibland räcker det med 1 ½ dl creme fraiche eftersom det kan bli för syrligt beroende på vilket märke man använder.

När grytan börjar småputtra är den färdig. Servera den tillsammans med basmatiris, pulau eller något gott indiskt bröd, t.ex. naan. Överbliven gryta kan förvaras i kylskåp över en natt eller i frys i upp till en vecka!

Gott, kryddigt, smakrikt och orientaliskt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *