Mat, Recept

Läskig pumpapaj

Glad Halloween till er! Idag tänkte jag dela med mig av ett perfekt Halloween-recept som även passar för andra dagar. Receptet är en fylld pumpa med pajlock, så en pumpapaj helt enkelt. Jag kallar denna “läskig pumpapaj” men man kan göra den utan ett ansikte så att den blir vanlig. Pajen är riktigt god, höstig och smakrik. Jag älskar den! Man kan göra pajen i en stor pumpa eller mindre pumpor i portionsformat. Det blir lika gott oavsett vad!

Ingredienser (4 portioner om man äter pumpan eller 2 om man endast äter fyllningen):

 • 1 stor matpumpa (ca 20 cm i diameter) eller 4 små (ca 10 cm i diameter)
 • 150 g quornbitar
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 2 dl vatten
 • 1 hackad gul lök
 • 30 g smör
 • 3 hackade champinjoner
 • ½ dl vetemjöl
 • 2 ½ dl mjölk
 • 1 färdig pajdeg (köp färdig eller gör egen; t.ex. degen från min sojafärspaj)
 • 1 uppvispad äggula

Börja med att värma upp pumpan i mikrovågsugn. Annars kommer det inte gå att skära i den. Häll upp lite vatten i en djup tallrik och placera pumpan på tallriken. Stick en kniv i toppen på pumpan för att skapa ett litet jack. Värm pumpan två minuter åt gången på full effekt. Det kan ta upp till 10 minuter totalt. Försök att skära bort toppen av pumpan efter varje omgång. Fastnar kniven ska pumpan värmas lite till.

När pumpan är genomvarm och det går att skära i den gäller det att vara försiktig. Pumpan kan vara brännhet så låt den gärna svalna en stund. Skär sedan av toppen av pumpan vilket är ungefär lite mer än en femtedel. Ställ undan den delen som skärs bort!

Rotera pumpan och välj den sidan som ser bäst ut. Skär därefter ut ett ansikte. Tänk på att inte sticka för djupt in i pumpan utan det ska finnas mycket kött kvar i ansiktet. Däremot kan det vara roligt att sticka djupa hål i munnen på pumpan för då ser det ut som om den kräks eller dreglar sen.

Gröp ur pumpan. Var försiktig nära ansiktet. Om pumpan inte ska vara till Halloween kan man skippa ansiktet.

Skär toppen av pumpan som ställdes undan i bitar. Häll upp bitarna i en stekpanna. Tillsätt quornbitarna, buljongtärningen och vattnet och värm upp. Sätt ett lock ovanpå och låt det stå på medelvärme i två minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

När allt är genomvarmt och buljongtärningen börjar lösas upp, tillsätt lök och låt allt puttra (utan lock) en kort stund tills buljongvätskan blir krämig och tjock.

Tillsätt smöret i små klickar runt om i stekpannan. Släng även i champinjonerna. Strö mjölet över innehållet och rör om när smöret har smält.

Stäng av värmen och tillsätt mjölken i omgångar, lite i taget. Rör om innan du tillsätter mer. Tillsätts allt på en gång kan det bildas klumpar.

Placera pumpan på en plåt eller i en form med bakplåtspapper i. Fyll pumpan med fyllningen. Det kan hända att det sticker upp lite men det är ingen fara.

Lägg på pajdegen. Om man köper en färdig pajdeg är den redan cirkulär. Bakar man en egen ska den kavlas ut till en cirkel på cirka 28 cm i diameter. Se till så att pumpan är centrerad när pajlocket placeras ovanpå.

Vik därefter den delen av degen som hänger utanför in mot mitten så att det draperas. Använd en gaffel och gör mönster längst ut i kanten. Detta får det att se ut som att pumpan har på sig en mössa!

Pensla pajdegen med äggula och ställ därefter in pumpan i ugnen i 20 minuter.

Sen är pumpapajen färdig och redo för servering. Om man vill kan man äta hela pumpan och då ger en stor pumpa fyra portioner. Äter man inte pumpan så blir detta två portioner. Om man använder mindre pumpor är det samma regel som gäller (1 liten pumpa per person eller 2 om man endast äter fyllningen).

Tänk på att innehållet kan falla ut när man skär upp pumpan så var snabb! Jag gjorde ett hål i munnen på min pumpa för att få den att se ut som om den var sjuk! Läskig, eller hur?

Höstigt, läskigt, värmande och gott – hoppas det smakar!

4 reaktioner på ”Läskig pumpapaj

  1. Vissa kallar övriga pumpor för squash med men det är lite blandade åsikter. De smakar dock likadant. Den orangea är nog den sötaste.

  1. Jag valde en grön matpumpa för att jag tyckte att den såg höstig ut med orangea partier lite här och där. Finns även gråaktiga pumpor. Receptet funkar med vilka pumpor som helst men jag förstår att det hade varit mer i Halloweenanda om den hade varit orange.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *