Desserter, Recept

Chokladmoussetårta

Idag har jag tänkt dela med mig av ett recept som inte är mitt utan det tillhör Joe. Jag fyllde år förra veckan (ni får inte fråga om min ålder). Joe älskar traditioner och vill alltid baka tårtor när jag fyller år även om jag säger att det inte behövs. I år bakade han en chokladmoussetårta till mig. Han lägger inte ner så mycket tid på utseendet som ni lär märka i bilderna (det är han som har tagit dem). Däremot är hans tårtor alltid riktigt goda! Jag älskade min tårta och bad honom dela med sig av receptet. Han var generös nog att göra det men han använde sig av vår köksvåg när han bakade så jag har inte volymmått på allt i receptet tyvärr. Jag hoppas att det löser sig för er ändå för man kan konvertera mått ganska enkelt via olika onlineverktyg om man saknar en köksvåg.

Ingredienser (tårta på 18 cm i diameter, ungefär 10 bitar):

 • 25 g kakao
 • 3 msk kokhett vatten
 • 100 g strösocker
 • 100 g self-rising vetemjöl (Kungsörnens) eller extra fint vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 ägg
 • 100 g rumsvarmt smör (det ska vara mjukt)
 • 2 msk ljus sirap eller honung
 • 300 g ljus blockchoklad (ej vit eller mörk)
 • 4 ½ dl vispgrädde
 • Garnering: färska bär och kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj därefter kanterna av en springform på 18 – 20 cm. Botten behöver inte smörjas. Sätt bakplåtspapper i botten. Klipp därefter en remsa av bakplåtspapper att placera runt kanterna. Smöret på kanterna håller pappret på plats.

Blanda kakao och vatten i en bunke tills det blir en slags chokladpasta eller kräm.

Tillsätt äggen och sockret och vispa ordentligt. Tillsätt därefter mjöl, bakpulver och smör. Dela smöret i mindre bitar innan det tillsätts. Rör om ordentligt så att allt blandas. En elvisp är bra för att blanda ut smöret så att det blir klumpfritt.

För över smeten till springformen och grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Kontrollera kakan med en provsticka. Den kan behöva lite mer tid.

När kakan är färdig, låt den svalna tills det går att ta på formen. Pensla därefter sirap på toppen av kakan. Låt kakan svalna helt.

Smält blockchokladen i ett vattenbad. Låt den smälta chokladen svalna.

Vispa grädden i en stor bunke tills den blir fluffig och det bildas toppar. Den ska inte vara för hård men den får inte vara rinnande.

Tillsätt lite av den smälta chokladen i taget (till grädden). Vänd blandningen med hjälp av en slickepott. Ifall chokladen inte är sval nog kan det hända att moussen skär sig. Detta är ett problem många bagare glömmer att nämna i sina recept. Joe fick detta problemet men det går att fixa.

Om din mousse skär sig så att chokladen stelnar och bildar små bitar i moussen, värm upp hela mousseblandningen i en kastrull. Rör om hela tiden tills allt blandas och blir en jämn chokladsmet. Det ska inte koka!

När allt är jämnt ska chokladsmeten ställas in i kylskåpet tills den är helt sval och lite stel (det kan ta några timmar). Sen är det bara att vispa upp smeten med en elvisp. Vispa tills smeten bildar toppar och sen lite till (men inte för hårt). Detta kan ta ganska lång tid.

Om moussen inte skär sig eller när man har fixat till den så är det bara att hälla den ovanpå tårtbotten. Vår springform var inte hög nog så vi använde en hård plastfilm till att höja kanterna. Detta är något man kan köpa i hobbybutiker men även i butiker som t.ex. Clas Ohlson. Ställ in tårtan i kylskåpet i minst 4 timmar så att moussen stelnar.

När tårtan har stelnat kan den garneras. Lossa kanterna försiktigt! En moussetårta kan gå snett väldigt lätt! Om du använder en plastfilm, dra en en vass kniv runt kanterna innan du drar bort filmen. Använd även en stekspade under tårtbotten för att lossa den från bakplåtspappret. När hela tårtan är lös, lyft den snabbt över till ett serveringsfat.

Garnera tårtan genom att pudra den med kakao. Placera därefter några färska bär runt om. Jag älskar hallon!

Sen är det bara att skära upp och servera! Tårtan kanske inte världens vackraste men den var riktigt god! Är så tacksam för att jag har en så fin man! Chokladigt, romantiskt och förförande gott – hoppas det smakar!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *