Mat, Recept

Nabeyaki Udon

Det har gått lite långsamt här på sistone och detta beror på att jag har en ny dator. Jag ville ha en dator till jobb, skola och spel (min gamla) och en för fotografering och surf. Det tog lite tid att föra över alla foton samt mina kataloginställningar men nu är allt igång. Den nya datorn tar lite tid att vänja sig vid eftersom det är ett annat operativsystem på den men det är kul att kunna mer.

Hur som helst så handlar inte dagens inlägg om datorer utan jag har tänkt dela med mig av ett recept på en japansk nudelsoppa. Jag har tidigare skrivit om de tjocka japanska nudlarna – udon. Det finns olika sätt att tillreda dessa och idag ska jag lära er hur man fixar till en Nabeyaki Udon. I Japan finns en rätt vid namn “Onabe” som är en slags koka-ihop gryta. Man kokar olika ingredienser i ett lerkärl av något slag. Grytan placeras oftast i mitten av bordet varifrån alla plockar saker till sina egna små skålar. Det finns en variant av denna rätten med udon i som heter Nabeyaki Udon. Det som är speciellt med rätten är inte bara att det finns udon i den men att man även brukar ha tempura till som är friterade saker (oftast räkor). Jag skippar tempura men vill ni så kan ni garnera er rätt med något friterat också. Mitt recept är veganskt så det passar alla!

Ingredienser (2 portioner):

  • 8 torkade shiitakesvampar (finns i Asiatiska butiker)
  • 1 paket konbu dashi (japansk sjögräsbuljong)
  • 2 msk japansk sojasås, gärna tamari
  • 1 dl strimlad kål av valfri sort
  • 1 skivad morot
  • 1 strimlad gul lök
  • 150 g sojabitar av valfri sort
  • 2 portioner udon
  • 10 cm purjolök, skivad

Börja med att blötlägga de torkade svamparna i varmt vatten. Svamparna kan lätt flyta så det är bra att placera en skål ovanpå skålen de blötläggs i så att de sjunker. Svamparna ska mjukna vilket kan ta 15 minuter.

När svamparna har mjuknat, snitta dem på hattarna så att det blir ett kryss på toppen. Spara vätskan som de blötlades i och häll över den i en stor gryta. Tillsätt konbu dashi, sojasås och rör om.

Häll i gul lök, morot, svamp, kål och sojabitar i grytan. Tillsätt vatten så att allt täcks. Tillsätt därefter lite mer vatten så att det finns rum för nudlarna senare. Rör inte om!

Koka upp blandningen. När det börjar koka, sänk till medelvärme. Låt grytan puttra i 10 minuter så att allt blir genomvarmt, gärna under lock. Tillsätt därefter nudlarna och purjolöken. Rör inte om – det ska vara så att man ska kunna plocka ingredienser utan att behöva gräva i grytan sen.

Låt grytan puttra tills nudlarna mjuknar. Koktiden beror helt och hållet på vilket märke som används men det brukar inte ta mer än 5 minuter. Sen är det bara att ställa fram grytan på bordet. Har man en bärbar kokplatta kan man ha grytan på den på lägsta värmen på bordet.

Sen är det bara att servera! Notera att svamparna lär vara hårda i mitten och oftast plockas bort men man kan äta dem om man vill. Man kan även ha i andra grönsaker och svampar om man vill. Låt fantasin flöda!

Höstigt, värmande, färgsprakande och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *